MUTTER

Beethoven: Vioolinsonates. DG 457 619-2 (4 cd).

Anne-Sophie Mutter is de eerste violiste die, samen met haar vaste begeleider Lambert Orkis, de tien sonates voor viool en piano van Beethoven integraal heeft opgenomen en ze doet dat met een mannelijk vertoon van energie en kracht. Voor de Duitse meestervioliste, een der best betaalde musici ter wereld, is Beethoven vooral in zijn kamermuziek ongeevenaard. Vanaf de vierde sonate neemt de dialoog tussen beide instrumenten gestaag toe, met als hoogtepunt de Kreutzer-sonate, waarna de meer intieme Sonate nr. 10 de reeks afsluit.

In juni vertolkten Mutter en Orkis drie Beethoven-sonates in het Amsterdamse Concertgebouw, waarbij allerlei speelwijzen en effecten onzorgvuldig waren gedoseerd of niet in de juiste contekst werden toegepast, waardoor haar sublieme vioolspel een bijna ordinaire uitstraling kreeg. Gemaniereerde exaltatie won het te vaak van een geloofwaardige muzikale intensiteit.

Dat geldt ook voor Mutters integrale Beethoven-opname. Al is haar fonkelende vioolspel nog zo dynamisch, alert en briljant, haar interpretaties zijn vaak te bestudeerd om werkelijk indruk te kunnen maken. Maar op cd valt dat iets minder op dan in de zaal, omdat er een grotere afstand tot de luisteraar bestaat.

    • Wenneke Savenije