Kroonprins legt krans bij graf Doema-lid

DEN HAAG, 30 NOV. Prins Willem-Alexander heeft gisteren in Sint Petersburg een krans gelegd op het graf van de anderhalf week geleden vermoordde liberale parlementslid Galina Starovojtova.

De vooraanstaande mensenrechten-activiste, wier dood veel Russen heeft geschokt, ligt begraven op de Nikolsky begraafplaats van het Alexander-Nevskaya Lavra klooster in St. Petersburg.

De kranslegging, onderdeel van een kort bezoek van de kroonprins aan St. Petersburg, was niet van te voren aan gekondigd. Bewust, zegt een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst. “Anders zou er veel te veel pers bij aanwezig zijn geweest en het gebaar een te grote lading hebben gekregen”. Bovendien was het idee om “eerbetoon te brengen aan een groot democrate”, pas de vorige avond geboren, aldus de woordvoerder. Er was nu alleen een Russische fotograaf aanwezig, waarschijnlijk getipt door medewerkers van de gouverneur van St. Petersburg, aldus de RVD-functionaris.

Het bezoek van de kroonprins volgde op de afzegging, begin vorige week, door de Russische regering van het vierdaagse staatsbezoek dat koningin Beatrix en prins Claus aan Moskou en St. Petersburg zouden brengen. Het bezoek werd ter elfder ure afgezegd officieel in verband met de ziekte (longontsteking) van president Jeltsin.

Om bepaalde onderdelen van het geplande staatsbezoek toch door te laten gaan, reisde de kroonprins afgelopen zaterdag naar St. Petersburg. Daar opende hij 's avonds de geheel gerestaureerde Rembrandtzaal van het museum Hermitage, door de lichten te ontsteken. De Stichting Vrienden van de Hermitage Nederland had twee miljoen gulden bijeengebracht voor restauratie van zaal en dak (boven de Rembrandts). De Hermitage heeft een grote collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw, waaronder 22 Rembrandts.