Kas-Associatie staat garant voor geschorst Coffeng

AMSTERDAM, 30 NOV. De Kas-Associatie staat garant voor de verliezen van het vrijdag geschorste hoekmans- en marketmakersbedrijf Coffeng & Co. De beursbank die belast is met de afwikkeling van de aandelen- en optietransacties van Coffeng meldde vanochtend dat “tegenpartijen van Coffeng geen schade zullen ondervinden uit het niet nakomen van verplichtingen” van het geschorste beursbedrijf. De Kas-Ass, zelf beursgenoteerd, kon vanochtend nog niet zeggen of de maatregel gevolgen heeft voor haar eigen resultaten.

Bever Holding, een effectenbedrijf dat via dochterbedrijf Van der Wielen een belang van dertig procent in Coffeng heeft, houdt rekening met een buitengewone last van 10 miljoen gulden als gevolg van de problemen bij Coffeng. Hierop kelderde koers van dit beursgenoteerde effectenconcern met 9 procent. De winst zal uitkomen op 45 a 50 miljoen gulden. Vorig jaar was dat 42,2 miljoen.

De beurs heeft in overleg met de Stichting Toezicht Effectenverkeer en Coffeng de afgelopen weken geprobeerd een oplossing te vinden voor de financiele problemen bij Coffeng (6 werknemers). “Maar uiteindelijk gelden de beursregels ook voor bedrijf met deze status. De schorsing is in het belang van de markt”, aldus een beurswoordvoerder.

Vanochtend was de handelsnis van Coffeng & Co op de beurs onbemand. Op het kantoor werd nog wel gewerkt. Op het Damrak werd met ongeloof op de schorsing gereageerd. Coffeng-directeur Fred Ooms 60 jaar en dichtbij zijn pensioen, staat bekend als een zeer gerespecteerd handelaar. “Meneer Ooms is het boegbeeld van de beurs”, zegt Frank Oosthoek van hoekmansbedrijf AOT die hem al 22 jaar als hoekman kent. “Het zou toch treurig zijn als hij na ruim veertig jaar handel met lege handen naar huis gaat.”

AOT heeft vanochtend voor Coffeng op de beurs waargenomen door koersen voor Koninklijke Olie af te geven het grootste fonds op de beurs. Deze hoekman handelde tot 1994 ook in `olies'. Daarna kreeg Coffeng het alleenrecht voor het oliefonds. Cor Klaassen van hoekmansbedrijf Van der Moolen denkt dat Coffeng een fout heeft gemaakt door de hoekmansactiviteiten niet te scheiden van de beleggingen op de optiebeurs. “Het is onbegrijpelijk dat dit niet is gesplitst. Nu sleurt de optiepoot het hoekmansbedrijf mee.”