INTERNATIONALE BEURZEN

LONDEN De FTSE-100-index daalde vanochtend 0,2 procent naar 5854,4 punten. Volgens handelaren was dat het gevolg van verliezen op de Aziatische beurzen. Olie-aandelen waren gewild door een verwachte fusie tussen Exxon en Mobil en een overnamestrijd rond het Belgische Petrofina. Shell steeg 2 procent.

Het aandeel in constructiebedrijf Vicker daalde vanochtend 4 procent na twee negatieve analistenrapporten.

De zakenbanken Merrill Lynch en Kleinwort Benson vinden dat Vickers te veel betaalt voor de Noorse branchegenoot Ulstein. Vicker wil Ulstein (exclusief scheepswerf) overnemen voor 304 miljoen pond (circa 967 miljoen gulden).

FRANKFURT De graadmeter van de aandelenkoersen op Deutsche Borse daalde vanochtend 0,6 procent naar 5150,89 punten. De bevestiging van de aankoop van Bankers Trust door Deutsche Bank had nauwelijks invloed op de koers van dit aandeel. Nadat afgelopen week de berichten hierover waren uitgelekt ondernamen beleggers actie. Vanochtend daalde de koers 0,1 procent.

Het aandeel in het staal- en constructiebedrijf Krupp steeg 4,4 procent bij lage omzet nadat bekend werd dat winst voor belastingen over de afgelopen negen maanden die van heel 1997 overtreffen.

PARIJS De beursindex op de Franse effectenbeurs is vanochtend met 0,45 procent gedaalde naar 933.25 punten. Farmacieconcern Rhone-Poulenc, die vanmiddag een persconferentie geeft over de fusie met het Duitse Hoechst daalde 2,5 procent.

In de oliefondsen werd flink gehandeld na berichten dat Total en Elf onafhankelijk van elkaar overnamebesprekingen houden met het Belgische Petrofina.

Total steeg 4,6 procent, Elf werd 3,1 procent duurder.

France Telecom verloor 2,3 procent nadat de overheid de uitgifteprijs bekend maakte van de tweede tranche te verkopen staatsaandelen. Analisten vinden de prijs van 390 tot 400 francs per aandeel te hoog

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag overwegend gedaald. De Nikkei-index zakte met 185,69 punten tot 14.883,70.

De daling van 1,2 procent deed de beursindex weer onder de grens van de 15.000 punten uitkomen.

De beleggers wachtten op de uitkomst van de besprekingen die de regering voert over het wijzigen van de belastingen.

De beurs van Zuid-Korea was ook lager. De index daar ging met 3,78 punten (0,8 procent) omlaag tot 451,88.

Hongkong verloor vanochtend 3,2 procent. In Singapore steeg het koersgemiddelde 1,6 procent, in Thailand daalde de index 2,8 procent.