Halfbroer heeft geen ruzie met Saddam Hussein

AMMAN, 30 NOV. Saddam Husseins halfbroer Barzan al-Takriti is gisteren vanuit Geneve in de Jordaanse hoofdstad Amman aangekomen met de mededeling dat hij geen ruzie heeft met de Iraakse president en naar Irak teruggaat.

Barzan heeft de laatste tien jaar doorgebracht als Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties in Geneve, maar geregeld is gespeculeerd dat hij problemen had met het regime in Bagdad, en voor zijn veiligheid in Europa bleef. Toen hij deze zomer samen met circa 30 andere Iraakse diplomaten naar Bagdad werd teruggeroepen, gonsde het van de geruchten dat hij zich opmaakte naar de oppositie-in-ballingschap over te lopen. Zelf ontkende hij dat overigens.

De Zwitserse autoriteiten hadden Barzan drie maanden de tijd gegeven om zijn zaken af te wikkelen en zijn zieke vrouw te begeleiden. Deze stierf vorige week in een Zwitsers ziekenhuis aan kanker.

In Amman haalde Barzan uit naar de Westerse pers, die hij ervan beschuldigde willens en wetens Saddam Hussein te ondermijnen. Hij beschreef Saddam als “menselijk wezen, revolutionair en leider van een natie” en onderstreepte “absoluut geen politieke meningsverschillen” met hem te hebben. Hij ridiculiseerde suggesties dat hij na zijn terugkeer in Irak zal worden terechtgesteld. “Dat zijn louter verzinsels”, zei hij. “Ik was niet gevlucht of uitgewezen, maar een ambassadeur voor mijn land in het buitenland.”

Overlopers hebben over het algemeen grote problemen bij terugkeer in Irak. Bekendste voorbeelden zijn Saddams schoonzoons Hussein en Saddam Kamel, die in februari 1996 onmiddellijk na hun terugkeer in Bagdad werden gedood door wat officieel woedende familieleden heette.

Saddams oudste zoon, Uday, heeft 39 “saboteurs en agenten” door commando's laten oppakken in de shi'itische stad Kerbala na de onlangs door Bagdad gemelde aanslag op Izzat Ibrahim, formeel de nummer twee van het regime. Dat heeft Udays krant, Babel, zaterdag gemeld. Ibrahim bleef ongedeerd bij de aanslag. Iraakse dissidenten in het buitenland zeggen overigens dat de berichten over de aanslag zijn verzonnen om de onderdrukking van de shi'ieten in het zuiden te kunnen verscherpen. (Reuters, AP)