Grote belangstelling voor France Telecom

PARIJS, 30 NOV. Drie miljoen Fransen hebben aandelen France Telecom gekocht. Dat heeft het Franse ministerie van Financien bekendgemaakt nadat de plaatsing van een tweede tranche aandelen in het telefoniebedrijf dit weekeinde is afgesloten. De Franse staat behoudt tweederde van de aandelen.

De opbrengst van de tweede tranche was 58,1 miljard francs (19,36 miljard gulden). De aankoopprijs voor particulieren was 390 francs; de beurskoers, vrijdag 410 francs, lag rond het middaguur op 401,50. De handel in aandelen France Telecom was fors, naar men aannam omdat veel institutionele beleggers waren gekort als gevolg van de grote vraag van particulieren.

Vorig jaar, bij de eerste tranche van de France Telecom-privatisering, kochten burgers het aandeel voor 182 francs. Deze zomer steeg het tot een record van 498.

France Telecom is nog steeds een bijna-monopolist in vaste telefonie. Bouygues Telecom, de tweede aanbieder van mobiele telefonie, heeft zich uit vaste telefonie teruggetrokken. Cegetel, dochter van Vivendi en British Telecom, is op grote afstand de belangrijkste concurrent.

Tijdens de operatie van afgelopen week kochten France Telecom en Deutsche Telekom 2 procent in elkaars aandelenkapitaal. De twee vormen met de Amerikaanse firma Sprint een belangrijke alliantie. De twee partners hebben steeds van France Telecom geeist dat de staat zijn dominante positie zou opgeven. Onder druk van de bonden heeft de regering echter opnieuw beloofd een meerderheid van de aandelen te behouden.