Grootste fusie in bankwereld voor 10 miljard dollar

ROTTERDAM, 30 NOV. Achtergrond: pagina 13

De vorming van de Deutsche Bank en het Amerikaanse Bankers Trust tot de grootste bank van de wereld is rond. Dit hebben de twee instellingen vanochtend bevestigd.

Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, neemt de achtste bank van de Verenigde Staten voor 10,1 miljard dollar (ruim 19 miljard gulden) over. De Duitsers financieren de overname door onder meer voor 4 miljard mark aan nieuwe aandelen uit te geven. Door Bankers Trust hoopt Deutsche Bank een rol van betekenis te spelen op de belangrijke Amerikaanse markt. Bestuursvoorzitter Rolf Breuer van de Deutsche Bank noemde de combinatie vanochtend “een wereldwijd platform voor winstgevende groei”.

Door de overname ontstaat een bank met een balanstotaal van meer dan 1.500 miljard gulden. Met deze omvang wordt de dit jaar gevormde Union Bank of Switzerland (UBS en SBC) van de troon gestoten. Ook de Amerikaanse combinatie Citibank en Travellers, gezamenlijk Citigroup, moet de Deutsche Bank laten passeren. De combinatie zal werk bieden aan zo'n 96.000 werknemers, van wie er ruim 20.000 afkomstig zijn van Bankers Trust.

Breuer maakte vanmorgen bekend dat ongeveer 5.500 banen worden geschrapt wat 2 miljard mark zal kosten. De afslanking van het personeelsbestand wordt bekendgemaakt op het moment dat beide banken nog midden in een herstructurering zitten. Eerder dit jaar legde Deutsche Bank hiervoor 2,5 miljard mark opzij, terwijl Bankers Trust 300 miljoen dollar uittrok. De Amerikanen maakten over het laatste kwartaal een verlies bekend van bijna een half miljard dollar, vooral een gevolg van de financiele crisis in Azie.

Breuer ontkende vanochtend dat de Deutsche Bank nu maar genoegen neemt met Bankers Trust, nadat onder meer de bekende zakenbank J.P. Morgan de avances van de Deutsche Bank had afgewezen. “We hebben de laatste maanden een serie van kandidaten bekeken en onze blik ging steeds meer in de richting van Bankers Trust.”

Bankers Trust behoort met een beheerd vermogen van 600 miljard gulden tot de grootste vermogensbeheerders van Amerika. Door de recente overname van de zakenbanken Wolfensohn en Alex Brown is Bankers Trust ook actief in het zogeheten investment-banking (fusies, overname, beursintroducties). Bestuursvoorzitter Frank Newman van Bankers Trust krijgt een plaats in de raad van bestuur van Deutsche Bank. Volgend jaar zomer wil de Deutsche Bank een notering op Wall Street hebben.

Naar verwachting is de overname in mei volledig afgerond. Om in deze overgangsperiode een leegloop aan personeel te voorkomen heeft Deutsche Bank 400 miljoen dollar uitgetrokken om belangrijke medewerkers vast te houden.