Gelijkspel PSV na omstreden rode kaart Ruud van Nistelrooy

ROTTERDAM, 30 NOV. Zaterdagavond bleef arbiter Van Egmond na bestudering van de tv-beelden achter zijn fel omstreden beslissing staan. PSV-spits Ruud van Nistelrooy kreeg in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap (2-2) de rode kaart wegens een trappende beweging naar Erik Redeker. “Hij raakte zijn tegenstander weliswaar licht, maar het was voldoende om hem uit het veld te sturen”, legde de scheidsrechter uit.

Van Egmond gaf toe dat aan de reactie van Van Nistelrooy een duw van Redeker voorafging. “Dat heb ik wel degelijk gezien op het veld”, zei hij. “Maar ik zag geen aanleiding hem daarvoor te bestraffen.” Van Nistelrooy noemde zijn rode kaart onbegrijpelijk. “Ik ging inderdaad te makkelijk liggen in het strafschopgebied”, erkende hij. “Daarna kreeg ik een duw van Redeker in mijn rug. Ik stond meteen fel op, maar heb geen moment een trappende beweging naar hem willen maken.”

Volgens Van Nistelrooy had Van Egmond het akkefietje tussen hem en Redeker gewoon moeten sussen. “In het ergste geval had hij ons allebei een gele kaart kunnen geven. Maar hiermee ging hij te ver. Hij heeft PSV zwaar benadeeld. Het is niet de eerste keer dit seizoen dat de arbitrage ons dwars zit. Daarom reageerde het publiek ook zo fel.” Van Egmond zag zich genoodzaakt het duel tijdelijk te staken, omdat de supporters van PSV hem luidkeels beledigden.

Trainer Robson van PSV sprak over “een belachelijke beslissing” van de arbiter. “Hij veroorzaakte een explosieve wedstrijd. Hij is misschien geen slechte scheidsrechter, maar in deze wedstrijd verdiende hij een good night kiss.” PSV is niet van plan de schorsing voor Van Nistelrooy te accepteren. Assistent-trainer Brandts: “Ze moeten de scheidsrechter schorsen en niet Van Nistelrooy.”

Bij de wedstrijd tussen Roda JC en MVV stond de arbitrage eveneens ter discussie. In Kerkrade liet scheidsrechter Temmink doorspelen na een overtreding van Senden van Roda op Perez van MVV. Terwijl de laatste geblesseerd op de grond bleef liggen, profiteerde Nygaard van de geboden ruimte. Hij zorgde voor de gelijkmaker, waarna Van de Luer voor de 2-1 overwinning van Roda zorgde.

FC Utrecht behaalde in Nieuw-Galgenwaard een 2-0 zege op Willem II. De Tilburgse club had een veldoverwicht, maar net als in de voorgaande acht uitwedstrijden kwamen de Brabanders niet tot winst. Voor FC Utrecht scoorden Van der Gaag en invaller Kuyt in de slotfase.