Flat in Amsterdam ontruimd na explosie

AMSTERDAM, 30 NOV. De bewoners van de bovenste vier verdiepingen van de flat Kralenbeek in Amsterdam Zuidoost zijn afgelopen nacht geevacueerd nadat zich in een belendende flatwoning een zware explosie had voorgedaan. De woning werd geheel verwoest. De voor- en achtergevel waren weggeblazen.

Vier personen raakten gewond. Onder hen is de 33-jarige bewoner van de flat waar de explosie zich voordeed. Zijn toestand is kritiek. De drie andere slachtoffers waren zijn buren. De oorzaak van de ontploffing is nog onbekend. De brandweer vermoedt dat het ging om een gasexplosie. In de woning is een hennepplantage aangetroffen.

De explosie op de zestiende verdieping gebeurde rond kwart voor drie. Een getuige sprak van een “grote vuurbal”. Brandweer, politie en ambulances rukten met groot materieel uit na de melding `middelbrand'. Doordat de liftdeuren van de flat door de drukgolf naar binnengedrukt waren, moesten de hulpverleners met de trap naar boven. Desondanks was de brand snel onder controle, aldus de brandweer. De vijftiende tot en met achttiende etage werden tijdelijk ontruimd. Doordat alleen het trappenhuis te gebruiken was ontstond er enige paniek en chaos.

De politie zorgde voor de circa 120 bewoners voor opvang in een nabijgelegen bejaardenhuis. De meeste mensen konden in de loop van de nacht weer terugkeren naar hun woning. Acht woningen zijn voorlopig onbewoonbaar.

Aan de Marcantielaan in Amsterdam-West deed zich zaterdagochtend ook een zware explosie voor. Hier ging het om een handgranaat. Niemand raakte gewond. Onbekenden hadden de granaat tussen geparkeerde auto's gegooid. Negen auto's raakten beschadigd en enkele ruiten in een flat sneuvelden. De politie heeft geen getuigen van het voorval, waardoor het onderzoek volgens een woordvoerder erg bemoeilijkt wordt. In Amsterdam worden met enige regelmaat handgranaten aangetroffen, meestal van Joegoslavische makelij. In april kwamen twee Marokkaanse jongetjes om het leven nadat een gevonden handgranaat was ontploft.