Feyenoord legt in stadsderby basis voor landstitel

ROTTERDAM, 30 NOV. Om tien over half drie piepten op de tribunes van het ontmantelde Sparta-stadion op Spangen talrijke mobiele telefoons. Het thuisfront meldde zich met het `goede nieuws' uit Arnhem dat Ajax tegen Vitesse al na tien minuten op een 2-0 achterstand was gekomen. Een welkome mededeling voor de Feyenoord-supporters in de bouwput van Sparta. “Ajax gaat eraan”, klonk het al snel triomfantelijk uit het vak van de bezoekende club. Er zat een kern van waarheid in. Hoewel Feyenoord gisteren moeizaam won (2-1), presteert de club uit De Kuip dit seizoen constanter dan de huidige landskampioen. En dat lijkt een goede basis voor een machtsovername.

Enkele weken geleden werd Ajax vernederd door Sparta (2-0). Ook tegen Feyenoord vertoonde het team van trainer Hans van der Zee veel agressie en inzet om het kwaliteitsverschil te compenseren. Toch liet Feyenoord dat pas twee minuten voor tijd de overwinning veiligstelde, zich niet verrassen. Juist deze duels geven aan het einde van de rit de doorslag. “Als je wedstrijden die je niet controleert toch wint, ben je kampioenskandidaat nummer een”, zei Van der Zee over stadgenoot Feyenoord.

Zijn collega Leo Beenhakker wil het woord landskampioenschap nog niet in de mond nemen. Kennelijk probeert hij zijn team niet te belasten met de druk van de favorietenrol. In het UEFA-Cuptoernooi bleek dit seizoen tegen VfB Stuttgart dat zijn ploeg mentaal nog te onevenwichtig is om hoge verwachtingen waar te maken. “Ik wil alle prijzen winnen, zelfs de herfsttitel”, stelde Beenhakker. “Maar uit ervaring weet ik dat de strijd om het kampioenschap pas in de laatste negen wedstrijden wordt beslist. Hoe groot je voorsprong op de concurrentie ook is. Aan de andere kant zijn we op de goede weg door wedstrijden als vandaag in ons voordeel te beslissen. Vorig jaar verloren wij te veel punten tegen ploegen als NEC en De Graafschap.”

Ajax heeft de laatste weken de illusie gehad dat het in de onderlinge duels tegen Feyenoord de kloof van zeven verliespunten kon dichten. Inmiddels gaapt er een gat van tien punten. Beenhakker vervolgt: “Die traditionals zijn niet doorslaggevend. Kijk naar PSV dat vorig seizoen vier van de zes punten veroverde op Ajax, maar uiteindelijk toch op grote achterstand eindigde.”

Op grond van het vertoonde veldspel tegen Sparta verdiende Feyenoord het predikaat titelpretendent in het geheel niet.

Beenhakker: “Ik bereid me geestelijk dan ook al voor op het etiket `kampioen van de armoede'.”

Feyenoord wist Sparta, dat de wedstrijd begon met veel verdedigers, in de eerste helft nog zijn wil op te leggen. Maar in het tweede bedrijf van de derby, die zich onder vochtige en kille omstandigheden afspeelde, kon Sparta verrassend genoeg moeiteloos domineren op de helft van Feyenoord. Van der Zee werd door de blessure van Jochem van der Hoeven min of meer gestimuleerd om een extra aanvaller in te zetten en deed dat in de persoon van Mourad.

Van der Hoeven de huurling van Vitesse die afkomstig is van de jeugdopleiding van Sparta had grote moeite gehad met het afstoppen van de beweeglijke Tomasson. Nieuwenburg deed dat aanzienlijk beter. Hoewel er van Mourad weinig dreiging uitging, verloor Feyenoord de greep op het middenveld. Nico Jalink pendelde vaak nuttig heen en weer van verdediging naar aanval Dennis Krijgsman was erg actief als een van de twee spitsen. Sparta heeft het systeem van vleugelaanvallers afgezworen nu het in de onderste regionen van de eredivisie bivakkeert.

Beenhakker vroeg zich af hoe het kon dat zijn ploeg na rust “zo vreselijk slecht uit de kleedkamer” was gekomen. De oefenmeester, die aan zijn “laatste kunstje” bezig is: “De pretenties en ambities die wij hebben moet je in dit soort wedstrijden waarmaken. Maar we speelden om duistere redenen ongedisciplineerd. Daardoor werd het nog kantje boord.”

De voormalige bondscoach zorgde er met een ingreep zelf voor dat Feyenoord zich aan de druk wist te ontworstelen. Hij wisselde Paauwe, die weinig deed met de ruimte die hij op het middenveld kreeg, voor de dribbelaar Kalou. Met enkele gedurfde acties gaf de rechtsbuiten uit Ivoorkust de wedstrijd een andere wending.

Bij Ajax zou zo'n publieksvoetballer altijd spelen. Waarbij alle voor- en nadelen worden ingecalculeerd om het veldspel zo attractief mogelijk te maken.

Maar Beenhakker geeft de voorkeur aan Bosvelt. De noeste werker kan niet tippen aan de souplesse van Kalou. De trainer van Feyenoord vindt dat zijn exotische aanwinst nog steeds niet rijp is voor een basisplaats. Bovendien verstoort Kalou het evenwicht in de aanval. “Ik heb in Cruz en Van Vossen voorin al spelers die veel risico in hun spel leggen. Ik kan me niet veroorloven met tien man te spelen. Je zoekt als trainer naar zekerheden. Zoals Kalou vandaag inviel is hij boven elke twijfel verheven. Maar vorige week tegen De Graafschap ging het helemaal mis. Ik doe er alles aan om hem te verbeteren. Ik probeer hem zelfs aan te spreken in de taal van Ivoorkust.”

Een aanval uit het boekje bracht Feyenoord in de eerste helft op voorsprong. Van Vossen speelde op de achterlijn Jaliens uit, zette voor en Tomasson tikte de bal achter doelman Jansen. De Spartaan Tammer had kort daarvoor een grote kans laten liggen door de bal van dichtbij naast het doel te tikken. Maar in de tweede helft was de onberekenbare spits met een afstandsschot uit een vrije trap van Jalink toch doeltreffend. Krijgsman kreeg daarna de kans om Sparta op voorsprong te zetten, maar de winnende treffer viel aan de andere kant. Cruz, die in de eerste helft een paar kopkansen had gemist, rondde kort voor tijd een solo van Kalou af met een droog boogballetje. Dudek stelde daarna de zege voor Feyenoord veilig.

    • Erik Oudshoorn