`Europees hof voor Ocalan is een illusie'

DEN HAAG, 30 NOV. Het door Duitsland gesteunde voorstel van de Italiaanse regering om de leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), Abdullah Ocalan, wegens terrorisme te laten berechten door een speciaal daarvoor op te richten Europees gerechtshof berust op “een illusie”. Het zou ook in strijd zijn met beginselen van het internationale recht om zo'n precedent, namelijk het geval van de sinds 12 november in Italie verblijvende PKK-leider, te gebruiken “om daarop je recht te maken”.

Dit heeft minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gisteren gezegd in het NOS-programma Buitenhof. Van Aartsen herinnerde eraan dat onder andere Nederland afgelopen zomer moeite heeft gedaan om ook de vervolging van internationaal terrorisme te laten behoren tot de competentie van het nieuwe Internationale Strafhof, dat de Verenigde Naties in Den Haag zullen vestigen. “Maar wat is gebeurd in de onderhandelingen? Dat is eruit gehaald, er wordt niet wegens terrorisme vervolgd”, aldus Van Aartsen. Hij noemde het daarom “een illusie te denken dat we nu een hof zouden kunnen oprichten, Europees of anderszins, voor dit type daden”.

Volgens de minister zou het bovendien ook in strijd zijn met internationale beginselen van recht om het precedent-Ocalan aan te grijpen voor de oprichting van een Europees gerechtshof. Want het internationale recht vraagt dat je met zoiets “heel precies omgaat”, zei hij.

Van Aartsen zei dat Nederland in een geval als dat van Ocalan ook niet aan Turkije zou uitleveren, omdat daar de doodstraf bestaat. Hij erkende dat Italie, dat Ocalan graag kwijt wil, en Duitsland, dat hem niet in eigen land wil vervolgen, voor een “heel lastig probleem” staan. Maar hij wilde geen oordeel geven over de houding van de Duitse regering. “Daar heb ik geen belang bij”, zei de minister, die eerder in het programma nog eens had benadrukt dat hij de komende jaren in zijn beleid het Nederlandse belang een zwaarder accent wil geven.