...EN TEGELIJK ZELFBEWUST...

Zelfverzekerdheid is bij nadere beschouwing misschien wel het meest treffende kenmerk van de lichting '98. Agnes Kant, een gepromoveerde `arbeider' van de Socialistische Partij, stond bij het eerste de beste debat na de Kamerverkiezingen al zeer autonoom te betogen waarom de procedure voor de verkiezing van een nieuwe Tweede-Kamervoorzitter, die leidde tot de aanwijzing van Jeltje van Nieuwenhoven, niet deugde.

En diezelfde Jeltje van Nieuwenhoven mocht in haar voorzittersstoel al regelmatig meemaken dat nieuwelingen met veel lef aankondigen dat ze tijdens hun zogeheten maiden speech, tegen de parlementaire gewoonte in, best geinterrumpeerd mogen worden. Maar als de voorzitter de debutant vervolgens voorhoudt dat zij dan ook de ceremoniele felicitaties voorbij laat gaan, willen de meesten toch liever niet geinterrumpeerd worden, vertelde Van Nieuwenhoven vrijdag bij de presentatie van `Haagse portretten'.

“Het valt me op: de nieuwe mensen zijn heel snel en heel zelfbewust. Ze gedragen zich alsof ze al veel meer ervaring en routine hebben”, stelt senior-parlementarier Frans Weisglas, een VVD'er van de lichting '82, vast.

De zelfverzekerdheid van de lichting '98 is een weerspiegeling van de samenleving. Dertigers neemt ook Weisglas waar, zijn veel zelfbewuster bezig met een carriere. “Hun houding is: je werkt hard, je kent je zaakjes en je komt voor jezelf op.”

Ze zijn ook stijlvoller geworden, sommigen noemen het braver. Rebelse types als Rick van der Ploeg (de huidige staatssecretaris van cultuur) en Adri Duive-steijn (de vroegere wethouder van Den Haag) die met hun gedrag of hun uitspraken tegendraads waren, hebben zich onder de jongste lichting Kamerleden nog niet aangediend. De uiterlijke verschijningsvorm is sowieso formeler: Jan Schaefer, de banketbakker/politicus uit de era-Den Uyl, zou dezer dagen in zijn spijkerpak lelijk uit de toon vallen. Waaraan herkent men tegenwoordig een Kamerlid van links of van rechts dan wel? Aan het geringe onderscheid: de overeenkomst tussen een VVD'er en een GroenLinkser is dat beiden een driedelig pak dragen. “Het enige verschil is dat de GroenLinkser nog een klein oorringetje heeft”, observeert Weisglas.

    • Kees van der Malen