Duitse reserves bij Bankers Trust

ROTTERDAM, 30 NOV. Deutsche Bank krijgt met Bankers Trust een sterke positie op de Amerikaanse markt. Toch zijn de reacties kritisch. In Duitsland wordt al gesproken van een paniekaankoop. Een bank als `sauer Bier'.

Van een ambtelijk en peperduur financieel concern naar een flexibele en moderne bank. Die gedaanteverwisseling van de Deutsche Bank is nodig om van de vanochtend bevestigde overname van het Amerikaanse Bankers Trust een succes te maken. Vooral na de rampzalige integratie door de Deutsche Bank van de Britse zakenbank Morgan Grenfell kijkt de financiele wereld in spanning hoe het de Duits-Amerikaanse tandem zal vergaan.

Door de overname van de achtste bank van de Verenigde Staten, met een belegd vermogen van bijna 600 miljard gulden, ontstaat het grootste financiele concern van de wereld. Zelfs giganten als de nieuwe Zwitserse fusiebank UBS (UBS en SBC) en het Amerikaanse Citigroup (inclusief Travellers) hebben een bescheidener omvang.

De omvang van de nieuwe combinatie is niet de voornaamste reden dat deze overname met extra belangstelling wordt gevolgd. De stap van de Deutsche Bank laat tevens zien dat het de Duitse banken menens is om een rol te gaan spelen in de Verenigde Staten. De ambitie is beslist niet nieuw, maar nog nooit werd door een Europese bank ruim 19 miljard gulden uitgetrokken om in het financiele Mekka een rol van betekenis te kunnen spelen.

Niet-Amerikaanse banken kijken al jaren met een begerig oog naar de Amerikaanse markt: waarom kunnen zakenbanken als Morgan Stanley en Goldman Sachs in Europa een ijzersterke positie opbouwen bij grote overnames en beursintroducties, terwijl de niet-Amerikaanse concerns aan de zijlijn staan in Amerika? Gebrek aan schaalgrootte en aan financiele lenigheid (creativiteit, flexibiliteit) worden hiervoor als belangrijkste redenen aangevoerd.

Dat zijn niet de belangrijkste eigenschappen van de over het algemeen behoudende Duitse banken.

De mentaliteit in Europa speelt hierin een rol: een Nederlands bedrijf laat zich nu eenmaal minder snel naar de beurs brengen door een Duitse dan door een Amerikaanse bank. Via Bankers Trust krijgen de Duitsers nu de investmentdochter BT Alex Brown in handen. Ook de Nederlandse banken hebben de nodige energie gestoken in het streven naar een wereldwijde investment-poot, maar verder dan tot niche-spelers zijn ze niet gekomen.

ING is met de acquisitie van Barings en het onlangs overgenomen Furman Selz nog het meest geslaagd als internationale zakenbank, maar de recente klappen bij Barings betekenen een fikse terugslag. Barings zorgde er zelfs voor dat de bankactiviteiten van ING het afgelopen kwartaal in de rode cijfers belandden.

Tot nu toe heeft nog maar een Europese bank een succesvolle poging gedaan om een rol te spelen op de Amerikaanse markt: het Zwitserse Credit Suisse begon in de jaren tachtig een joint venture met de Amerikaanse zakenbank First Boston die enkele jaren later door de Zwitsers werd overgenomen.

Deutsche Bank neemt blijkbaar geen genoegen met een bijrol in het zakenbankieren. Alleen al in de jaren negentig heeft de Duitse bank naar schatting 10 miljard mark geinvesteerd om een rol als investment-bank te spelen. Met het Britse Morgan Grenfell werd een poging ondernomen, maar dat liep uit op een kostbare mislukking. De grote Britse naam van vroeger wordt door Deutsche Bank zelfs nauwelijks meer gebruikt en van het toenmalige personeelsbestand (en de opgebouwde kennis) is weinig meer over. “De integratie van Morgan Grenfell in Deutsche Bank moet een peulenschil zijn in vergelijking met die van Bankers Trust”, stelde een cynische analist vorige week.

Ook ING Barings heeft ervaring opgedaan met de grote ambities van Deutsche Bank. Twee jaar geleden kochten de Duitsers enkele tientallen specialisten weg bij ING en slechts met een miljoenenvergoeding voorkwam Deutsche Bank een rechtszaak.

Wat de overname door Deutsche Bank extra spannend maakt is het wankele imago van Bankers Trust. De Amerikaanse bank behoorde door haar risicovolle beleid al vaak tot de eerste slachtoffers in crisissituaties. Door de financiele problemen in Azie en als gevolg van de schuldensanering bij de risicovolle investeringsmaatschappij LTCM kwam Bankers Trust het afgelopen kwartaal nog fors in de rode cijfers. “Hoe kan je de bank de vrijheid bieden, zonder zelf grote risico's te lopen? Dat wordt het grote dilemma”, aldus een Amerikaanse analist.

De pogingen om een positie op de Amerikaanse markt te krijgen zijn zeker in Duitsland cynisch ontvangen. Volgens de Duitse pers is Bankers Trust niets meer dan `sauer Bier' voor de koopgrage bank. Daarbij heeft Deutsche Bank ook nog eens de pech dat zij door de bekende investment-bank J.P. Morgan is afgewezen. Die afwijzing versterkt volgens analisten de indruk dat de acquisitie van Bankers Trust een paniekaankoop is.

    • Erik van der Walle