Damrak begint richtingloos

AMSTERDAM, 30 NOV. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de week richtingloos begonnen. De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de beurs, opende lager, zakte daarna verder weg, maar noteerde rond het middaguur weer een bescheiden winst. Vroeg in de middag was er een verlies van 1,53 punten.

Het aandeel Bever kreeg op de lokale markt te maken met een scherpe koersdaling. Het bedrijf maakte bekend dat het door de problemen bij Coffeng maximaal 10 miljoen gulden schade zal leiden. Bever Holding is via een dochter deels eigenaar van Coffeng. De koers van Bever daalde maximaal 8,80 naar 81,20 gulden.

Bij de hoofdfondsen, waaruit de AEX-index wordt samengesteld, was het aandeel VNU een uitschieter. De koers van de uitgever steeg 2,4 procent (1,60 gulden) naar 69,30 gulden. Ook Koninklijke Olie boekte winst. Het aandeel werd 1,7 procent meer waard. Beleggers lijken zich weinig aan te trekken van het uitblijven van productiebeperkingen door OPEC-leden. De oliesector staat in de belangstelling van beleggers wegens de fusie van de Amerikaanse concerns Exxon en Mobil. Ook de strijd om het Belgische Petrofina helpt mee. Volgens berichten uit de Belgische media zouden Elf en Total onafhankelijk van elkaar in gesprek zijn met Petrofina. Vanochtend werd het aandeel dat ook een notering op het Damrak heeft, wegens de geruchten tijdelijk uit de handel genomen. Handelaren hadden een sterke koersstijging verwacht.

Het aandeel Buhrmann profiteerde van nieuws over het Zuid-Afrikaanse papierconcern Sappi. Dit bedrijf meldde de winst bijna te hebben verdubbeld. Buhrmann bezit ruim 20 procent van Sappi. Het Amsterdamse fonds steeg zeven dubbeltjes naar 32,50 gulden. KLM zette de daling van vrijdag verder door. Na de presentatie van de plannen voor de alliantie met Alitalia, afgelopen vrijdag, daalde de koers al 1,90 gulden. Vanochtend leverde de luchtvaartmaatschapij nog eens acht dubbeltjes in en kwam daarmee op 57,10 gulden.

Het aandeel Akzo Nobel profiteerde nog van het afscheid van diens vezeldivisie. Dit onderdeel krijgt een aparte beursnotering, zo maakte het chemieconcern vrijdag bekend. De koers steeg vanochtend met een gulden naar 81,10 gulden.