Catalanen schreeuwen om vertrek Van Gaal

MADRID, 30 NOV. Wapperende zakdoekjes en een stadion Camp Nou dat na afloop van de wedstrijd massaal om zijn vertrek schreeuwde. De positie van Louis van Gaal, trainer van FC Barcelona, is andermaal sterk onder druk komen te staan, nadat de Catalaanse ploeg afgelopen zaterdag met 1-0 verloor van Atletico Madrid. FC Barcelona werd eerder uitgeschakeld in de Champions League.

Het verlies kwam extra hard aan bij de aanhang van Barcelona. Ten eerste is de club niet gewend op eigen terrein te verliezen en ten tweede viert de club vanaf zaterdag met veel feestgeweld het eeuwfeest.

De ontroering was voorafgaand aan de wedstrijd tot grote hoogte gestegen. De aanhang van FC Barcelona werd getrakteerd op een imposant spektakel van dans, muziek en lichteffecten op de grasmat. De emoties werden zorgvuldig opgeklopt door een optreden van de gevierde Catalaanse zanger Joan Manuel Serrat, die zichtbaar geemotioneerd de clubhymne ten beste gaf.

De erbarmelijk slechte wedstrijd tegen Atletico Madrid maakte snel een einde aan de gevoelens van ontroering. Het publiek ontstak na afloop in massale fluitconcerten. Met spreekkoren eiste het publiek het onmiddellijke vertrek van de trainer. `Van Gaal ophoepelen' en `Nu wegwezen' waren de meest gehoorde teksten. Massaal werd met zakdoekjes gewapperd, een bekend teken van protest. En ook klonk de roep om de terugkeer van clublid Johan Cruijff, die overigens door het bestuur niet was uitgenodigd om het eeuwfeestje te vieren.

Barcelona-voorzitter Josep Lluis Nunez hulde zich na afloop van de wedstrijd in een veelzeggend stilzwijgen over het lot van de trainer. Maar het moet de voorzitter niet zijn ontgaan dat hij door het publiek werd vergeleken met de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet. Wie wel opdraafde was vice-voorzitter Joan Gaspart, die zoals gebruikelijk de moeilijke karweitjes opknapt.

Volgens Gaspart is Van Gaal verantwoordelijk voor de slechte resultaten die de club tot dusver heeft gehaald, maar blijft het bestuur vooralsnog achter zijn trainer staan. Van verschillende zijden wordt evenwel gemeld dat de trainer tot Kerstmis de tijd heeft gekregen om met betere resultaten te komen. In het andere geval wordt Van Gaal de laan wordt uitgestuurd.

    • Steven Adolf