C&A kampt met grote verliezen

ROTTERDAM, 30 NOV. Kledingconcern C&A, dat tot voor kort als zeer winstgevend bekendstond, is in de rode cijfers beland. In een aantal voor C&A belangrijke Europese landen lijdt het bedrijf, eigendom van de familie Brenninkmeyer, zware verliezen.

In Duitsland, met 197 kledingwarenhuizen C&A's belangrijkste vestigingsland, kampt het bedrijf met “dikke rode cijfers”. In Groot-Brittannie en Nederland, waar het concern ook sterk vertegenwoordigd is, is de situatie niet veel beter.

Herman Brenninkmeyer (37), de man die sinds dit voorjaar aan het hoofd staat van het zeskoppige bestuur van de in Brussel gevestigde C&A Holding, zegt dit in een exclusief vraaggesprek met het Duitse weekblad Der Spiegel.

Brenninkmeyer zegt dat het C&A-concept, met zeer sterke nadruk op lage prijzen, overal in Europa onder druk staat. Hij kondigt een belangrijke koerswijziging van het concern aan. Volgens hem zal C&A doorzichtiger worden en probeert het met aantrekkelijker ingerichte en modernere warenhuizen en met een kleiner assortiment het verloren marktaandeel terug te winnen. Ook de inkoop is nu in heel Europa gecentraliseerd.

Het vraaggesprek is opmerkelijk omdat de Brenninkmeyer-dynastie door de jaren heen altijd zeer geheimzinnig is geweest over de gang van zaken in het familiebedrijf en de pers tot nu toe consequent buiten de deur heeft gehouden.

Over de bezitsverhoudingen binnen het familieconcern wilde Herman Brenninkmeyer ook tegenover Der Spiegel niets kwijt. “U moet onze prive-sfeer respecteren”, zegt de C&A-topman. Hij kondigt aan dat het concern in 2000 Europese balanscijfers zal publiceren.

De topman verklaart de nieuwe, minder gesloten koers van het concern als volgt: “De familie Brenninkmeyer heeft erkend dat de mensen in Europa vandaag niet alleen geinteresseerd zijn in artikelen en prijzen. De klanten willen ook weten wat er achter een onderneming steekt, wat voor mensen er werken wat zij nastreven en welke regels ze zichzelf opleggen.”

Het C&A-concern wil met de nieuwe aanpak uiterlijk in het jaar 2000 weer winstgevend zijn.