BOXEN; NUGGETS

Nuggets: Original Artifacts From The First Psychedelic Era 1965-1968 (Rhino R2 75466)

De Britse invasie in het kielzog van The Beatles en de Rolling Stones veroorzaakte een ware revolutie in de Verenigde Staten van eind jaren zestig, waar talloze lawaaiige gitaarbandjes vanuit hun garages de wereld wilden veroveren. Sommigen schopten het tot `one hit wonders', zoals The Count Five met de ruige punksong Psychotic reaction.

In 1972 stelde garage-punkkenner (en de latere gitarist van de Patti Smith Group) Lenny Kaye een dubbel-lp samen uit (underground)hits als Dirty Water van de Standells, de Beatles-blauwdruk Lies van The Knickerbockers en het later door Jimi Hendrix gecoverde Hey Joe van The Leaves.

Het legendarische Nuggets-album liet zich in de handen van het muziekliefhebberslabel Rhino moeiteloos uitbreiden tot een vierdelige cd-box met meer dan honderd sterke staaltjes van psychedelische anarchistische of anderszins losgeslagen beatmuziek. Het is een schatkist van vergeten singles, b-kantjes en bijna-hits van groepen met illustere namen als The Chocolate Watchband, The Electric Prunes en The Thirteenth Floor Elevators. Sommigen werden nadien bekend onder andere namen, zoals The Golliwogs (Creedence Clearwater Revival), Fred Cole van The Lollipop Shoppe (nu: Dead Moon) of The Amboy Dukes met de latere hardrockpionier Ted Nugent.

Met bijna vergeten namen als The Monks (in Duitsland gestationeerde militairen die een doorslaggevende rol speelden bij het ontstaan van de Krautrock) en The Third Bardo (van het veel gecoverde I'm five years ahead of my time) biedt de voorbeeldig gedocumenteerde Nuggets-box een onontbeerlijk en vooral uiterst onderhoudend overzicht van een onderbelichte episode uit de Amerikaanse pophistorie.

    • Jan Vollaard