Bestuur eist harde aanpak van Gerbrands; Kritiek op bondscoach na WK

TOKIO, 30 NOV. De Nederlandse volleybalploeg moet een hardere mentaliteit krijgen. Dat is de opdracht die voorzitter Paul Schaling van Top Volleybal Nederland (TVN) bondscoach Toon Gerbrands binnenkort zal meegeven. De olympisch kampioen eindigde als zesde in Japan, waar een aantal tekortkomingen werden blootgelegd, waaronder de mentale weerbaarheid. “Het volstaat niet meer om gezapig met elkaar aan de slag te gaan”, zei Schaling in Tokio.

Schaling sprak over “het einde van de euforie”. Nederland was sinds Atlanta de nummer 1 van de wereld, maar de nationale ploeg heeft nu weer een achterstand op de concurrentie. Voor het eerst sinds 1992 deed Nederland niet mee in de strijd om de medailles. Vele uren voor de grote eindstrijd tussen Italie en Joegoslavie (voor 12.000 toeschouwers) sloot de ploeg van Gerbrands zijn toernooi af met een 3-0 nederlaag tegen Rusland. Een dag eerder had Nederland zijn plaats bij de top 6 van de wereld veilig gesteld door een 3-2 zege op Spanje.

“Soms is het onwaarschijnlijk om niet meer tot de absolute wereldtop te behoren”, zei Schaling. Hij beseft dat de selectie van Gerbrands dringend versterking nodig heeft om bij de Spelen van 2000 tot de kanshebbers te kunnen behoren. “Deze groep heeft onvoldoende kwaliteiten”, stelde Schaling vast. “Een aantal spelers is door het ijs gezakt. In deze mensen gaan we geen 50.000 a 60.000 gulden per persoon per jaar meer investeren. Het is up or out.”

Nederland bleek bij het WK vooral kwetsbaar in de breedte van de selectie. Met invaller Mark Broere in de ploeg voor de geblesseerde Richard Schuil zakte het niveau vorige week meteen een paar klassen. Het was extra zuur dat Olof van der Meulen, de perfecte stand-in voor Schuil, zaterdag in Tokio aan de kant zat. Hij bedankte nog niet officieel voor de nationale selectie, maar Van der Meulen heeft de afgelopen maanden niet het gevoel gekregen dat Gerbrands hem belangrijk vindt.

De bondscoach greep voor de laatste twee wedstrijden wel naar een noodoplossing. Hij posteerde aanvoerder Bas van de Goor op de voor hem vreemde positie van Schuil. Broere kwam niet meer aan bod. Met dat besluit gaf Gerbrands aan dat hij voor het WK een verkeerde keuze heeft gemaakt.

Hij had achter Schuil beter voor een jeugdig talent kunnen kiezen. Broere wordt volgende maand 28 jaar. Frank Denkers, zijn clubgenoot bij het Apeldoornse Dynamo, is van dezelfde generatie. Hij was bij het WK de tweede spelverdeler.

Ook voor die positie zou het logischer zijn geweest wanneer Gerbrands een jongere speler had meegenomen. Maar de bondscoach zei na afloop achter zijn keuzes te blijven staan. De bondscoach bekende wel over een ander, flexibeler concept te denken. Hij wil in plaats van een basisteam van zes man een groep van acht a negen gelijkwaardige spelers creeren. Zo zouden tegenslagen als met Schuil beter kunnen worden opgevangen.

TVN-voorzitter Schaling zei Gerbrands niets te verwijten. Maar gezien de uitlatingen van de bestuurder lijkt het uitgesloten dat spelers als Broere en Denkers nog zullen worden geselecteerd. Denkers moest gisteren tegen Rusland zelfs nog in actie komen. Tijdens de warming-up bleek dat Misha Latuhihin niet kon spelen wegens een polsblessure.

Denkers speelde niet onverdienstelijk tegen Rusland. Toch verloor Nederland in drie sets. Het betekende de vierde 3-0 nederlaag in de afgelopen vijf duels. “De enige waarheid zijn de harde cijfers”, luidde de conclusie van Gerbrands. “We hebben onze doelstelling niet gehaald. Onze zesde plaats is waarschijnlijk een reele afspiegeling. We zullen hard moeten werken om het gat te dichten.”

    • Hans Klippus