Autofabrikant Volvo schrapt 5300 banen

GOTHENBURG, 30 NOV. Volvo schrapt 5.300 van de 79.600 arbeidsplaatsen. Dat heeft de Zweedse autofabrikant vandaag bekendgemaakt. De maatregel is bedoeld om Volvo's concurrentiepositie te verstevigen en om de winstdoelstellingen te halen.

De afgelopen maand werd al bekend dat er banen bij Volvo zouden verdwijnen, maar toen was nog niet duidelijk hoeveel. Bij de personenwagendivisie verdwijnen de meeste arbeidsplaatsen, te weten 1.900. Van het totale aantal banen dat verloren gaat worden er 2.600 geschrapt in Zweden en 2.700 in het buitenland.

Voor Nedcar in Born, waar Volvo samen met Mitsubishi personenwagens produceert, heeft de maatregel geen gevolgen. “Nedcar doet het goed”, aldus een woordvoerster. De vestiging levert dit jaar een recordaantal auto's af. Wel wordt wegens stagnerende afzet de komende maand korter gewerkt in de Limburgse fabriek.

Bestuursvoorzitter Leif Johansson liet vandaag weten dat aan ontslagen niet valt te ontkomen, maar dat er wel gewerkt wordt aan het opvangen van de gevolgen daarvan voor de betrokkenen. “De winstcapaciteit is onvoldoende. We moeten nu maatregelen treffen om de concurrentiepositie op de lange termijn te kunnen garanderen”, aldus Johansson.

Het concern begon in 1997 met de uitvoering van een plan dat moest leiden tot meer groei, productvernieuwing en meer doelmatigheid. Zo gingen drie productievestigingen van Volvo Bus in Europa dicht. Verder sloot Volvo zijn assemblagebedrijf in Halifax (Canada). De maatregelen hadden nog niet het gewenste resultaat, met als gevolg dat nu het personeel aan de beurt is.

Volvo verwacht dat het merendeel van de nu aangekondigde maatregelen halverwege volgend jaar is afgerond. De onderneming denkt er de kosten met jaarlijks 3 miljard kroon (710 miljoen gulden) omlaag te brengen. (ANP)