Akkoord over vrijlating en berechting Pinochet ontkend

LONDEN/SANTIAGO, 30 NOV. De Britse en Chileense regeringen hebben ontkend een akkoord bereikt te hebben over de vrijlating van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet in ruil voor de garantie dat hij in eigen land zou worden berecht.

Verscheidene Britse kranten meldden gisteren dat de Britse regering op het punt stond zo'n aanbod van Chili te accepteren. Volgens de Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Jose Miguel Insulza, die sinds vorige week in Londen is, heeft Pinochets aanhouding in Chili voor een `klimaatsverandering' gezorgd, waardoor nu wel de bereidheid bestaat Pinochet te berechten. “Er is geen deal”, zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken echter.

Minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw moet voor 11 december het groene licht geven voor de voortzetting van de uitleveringsprocedure. Spanje wil Pinochet berechten voor genocide, marteling en terrorisme tijdens zijn regime van 1973 tot 1990. Het hoogste Britse beroepshof besloot vorige week dat Pinochet niet immuun is voor rechtsvervolging en uitlevering.

Insulza, die later ontkende dat er onderhandelingen gaande zouden zijn heeft de Britse regering de afgelopen dagen voorgehouden dat een proces tegen Pinochet in Chili de beste “kans op gerechtigheid” is. Een proces in Chili is echter onwaarschijnlijk, zeggen juristen in Santiago. Ten eerste zou de grondwet veranderd moeten worden, waarin Pinochets immuniteit is vastgelegd. Ten tweede is het huidige bestel gebaseerd op het ongestraft laten van Pinochet. “Wij hebben ons erop vastgelegd de vergissingen uit het militaire regime te negeren, we kunnen niet terug” aldus Enrique Zurita, een senator en oud-rechter bij het Chileense Hooggerechtshof. Een bron bij de Chileense president, Eduardo Frei, noemde de kans op een proces “vrijwel nihil”. Hooguit kan Pinochet zich terugtrekken uit de politiek en zijn laatste jaren “bij zijn kleinkinderen doorbrengen”.

Ingaan op het Chileense voorstel zou Londen een verdere verslechtering van de diplomatieke en handelsrelaties besparen, argumenteerde Insulza tijdens gesprekken met de Britse ministers Cook (Buitenlandse Zaken) en Mandelson (Handel). Het zou ook minister Straw redden van zijn partijgenoten die het hem “niet zullen vergeven” als hij Pinochet op humanitaire gronden laat gaan betogen veel commentatoren.

Insulza spreekt vandaag in Londen met vertegenwoordigers van het Britse ministerie van Defensie. Chili is een belangrijk klant voor Britse wapens. Vandaag reist de minister naar Spanje.