Videobeelden dood Picornie onderzocht

AMSTERDAM, 28 NOV. Er komt een nieuw onderzoek naar de videobeelden van een gewelddadig treffen tussen Ajax- en Feyenoordaanhangers, vorig jaar maart in Beverwijk, waarbij de Ajax-supporter Carlo Picornie om het leven kwam. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam gisteren besloten.

Het onderzoek moet meer duidelijkheid verschaffen over de vraag wat er precies met Picornie gebeurde. Het hof besloot tot het nieuwe onderzoek op verzoek van de advocaat van de 23-jarige Feyenoordaanhanger Franky L. die eerder door de rechtbank in Haarlem tot vier jaar cel is veroordeeld wegens doodslag.

L. heeft Picornie volgens justitie met een klauwhamer op het hoofd geslagen. L. heeft steeds ontkend schuldig te zijn. Hij beweert de hamer voor de gewelddadigheden te hebben weggegooid.

Het hof laat de videobeelden nu onderzoeken door een bewegingsfysioloog en een deskundige van het Gerechtelijk Laboratorium. Zij moeten vaststellen of Picornie werd geslagen of gestoken en met welke wapens dat gebeurde.

Het gerechtshof heeft ook twee politiemannen opdracht gegeven de beelden opnieuw te bekijken. Deze agenten kennen de meeste Feyenoordsupporters persoonlijk en moeten proberen de identiteit van de mannen op de video-opnamen vast te stellen. (ANP)