Verdachten kluiskraak opgepakt

ROTTERDAM, 28 NOV. De politie heeft drie mannen aangehouden die worden verdacht van twee kluiskraken in bankfilialen in Den Helder en Arnhem. De verdachten zijn gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris in Alkmaar. De precieze omvang van de buit is nog onbekend.

De werkwijze bij de kluiskraken begin dit jaar was vrijwel identiek. In beide gevallen lieten twee mannen zich insluiten en braken ze 's nachts de kluisjes open. Op het moment dat de kluis door het personeel 's morgens werd geopend, gingen ze er met de buit vandoor.

De verdachten zijn dinsdag aangehouden na een maandenlang onderzoek dat onder leiding stond van de recherche in Den Helder. Volgens justitie in Alkmaar gaat het om drie mannen uit Amsterdam in de leeftijd van 23, 24 en 26 jaar. Bij de aanhouding van de verdachten is ook huiszoeking verricht, maar justitie wil daarover in het belang van het onderzoek geen mededelingen doen. Het onderzoek naar de kluiskraken werd bemoeilijkt, doordat de banken geen overzicht hebben van de inhoud van de safeloketten.

De tweede kluiskraak in Arnhem was opvallend, omdat de Nederlandse Vereniging van Banken vlak daarvoor aanbevelingen had rondgestuurd over de beveiliging van safeloketten. Die adviezen volgden na de kraak in Den Helder en een kluiskraak in Eindhoven in januari van dit jaar waarbij voor zo'n 20 miljoen gulden aan geld en goederen werd buitgemaakt.