'Van Agt schuldig aan doden bij kaping'

ROTTERDAM, 28 NOV. Oud-minister van Justitie Dries van Agt heeft twee doden op zijn geweten. Zo verklaren twee betrokkenen de fatale afloop van de treinkaping bij Wijster in december 1975.

Beiden waren ze erbij betrokken, maar ieder aan een andere kant van de lijn. Cornelis Thenu (nu 42 jaar) was een van de zeven Molukse actievoerders die de trein tot stilstaan dwongen en direct de machinist doodschoten. Ger Vaders (nu 73) was een van hun gijzelaars. “Jullie regering wilde niet met ons onderhandelen', zegt Thenu in een gesprek met deze krant. “Zelfs het doorgeven van onze verklaringen aan de pers was onbespreekbaar. Geloof me, het had compleet anders kunnen lopen.' En: “Van Agt hield zijn poot stijf, en hij wist donders goed waar dat toe zou leiden.'

Vaders, die urenlang vastgebonden stond te wachten op zijn executie voordat de kapers besloten twee anderen te doden, zegt: “Die mannen zijn geofferd op het altaar van Van Agts ambities.' Hij zegt er 'praktisch zeker' van te zijn dat de Molukkers, die toen al de machinist hadden neergeschoten, “niet zouden zijn overgegaan tot die twee executies als er een tikje meer soepelheid was betracht'.

Zeven Molukkers gijzelden op 2 december 1975 zo'n zestig passagiers. Van hun gijzelaars doodden zij een jonge econoom en een soldaat. Het kabinet-Den Uyl week niet en op 14 december lieten de zes overgebleven Molukkers hun laatste gijzelaars vrij. Thenu zegt: “Stel dat Van Agt had gezegd: 'Oke wij gaan ons inzetten voor een Moluks-Indonesische dialoog.' Dan hadden wij niemand meer om het leven gebracht.'

Gevraagd naar een reactie zei oud-minister Van Agt gisteravond: “Dit zijn hele krachtige, stellige en zelfs verbijsterende uitspraken. Ik zeg er dit van: politiek was het voor ons kabinet volslagen onmogelijk om in te gaan op de eis een dialoog op gang te brengen tussen Indonesie en de Molukse leiders.

Daar lag een veto van de minister van Buitenlandse Zaken, Van der Stoel. Premier Den Uyl, ik en andere bewindslieden hadden daar het volste begrip voor. Er was nul-komma-nul kans dat Indonesie zich bereid zou tonen die dialoog te starten.' De uitspraken van Vaders betitelt Van Agt als “schandelijk'.

    • Frénk van der Linden