Stap naar een Europese beurs

AMSTERDAM, 28 NOV. Acht Europese effectenbeurzen, waaronder die van Amsterdam, hebben gisteren in Parijs een eerste stap gezet voor de vorming van een pan-Europese effectenbeurs. Dat heeft de Duitse beurs gemeld na afloop van een vergadering van de besturen van Amsterdam, Londen Frankfurt, Parijs, Brussel, Madrid, Milaan, Stockholm en Zurich. Alleen de beurs van Stockholm wil niet meedoen.

De bestuurders hebben besloten een werkgroep op te richten die de plannen voor een sterkere samenwerking moet gaan onderzoeken.

Na de jaarwisseling worden de koersen op de beurzen van de Economische en Monetaire Unie in euro's uitgedrukt. Het valutarisico verdwijnt dan en de koersen worden gemakkelijker vergelijkbaar. De beurzen hopen dat beleggers straks hun portefeuilles spreiden over Europese fondsen.

De president van de Amsterdamse effectenbeurs, G. Moller, zei gisteravond in het televisieprogramma NOVA dat het voor beleggers aantrekkelijk wordt om buitenlandse aandelen te kopen als er een pan-Europese beurs komt.

Het allereerste initiatief om te komen tot een gemeenschappelijke beurs werd afgelopen zomer genomen toen de beurzen van Londen en Frankfurt een alliantie aankondigden. Gevolg hiervan is dat handelaren van deze twee beurzen in elkaars belangrijkste beursfondsen mogen handelen.

Amsterdam gaf direct aan zich ook te willen aansluiten bij de samenwerking en recentelijk deden ook de beurzen van Milaan en Madrid dat. De beurzen van de Benelux-landen sloten dinsdag een samenwerkingsakkoord.