SELECTIE; TELEVISIE; Zondag

ACTUALITEITEN Buitenhof. Onder meer een gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen (VVD). Ned.3, 12.05-13.00u.

Netwerk. Reportage over de gevolgen voor bevolking en milieu van het olieproject van oliemaatschappijen in Tsjaad en Kameroen. En een verslag van de verkiezing van de mooiste hond van Nederland. Ned.1, 20.15-20.53u.

Lopende zaken. Vogeldeskundigen uiten grote twijfels over de plannen om Schiphol naar een eiland op zee te verplaatsen. Verder de hernieuwde belangstelling voor geroofd joods bezit - ruim 50 jaar na dato wordt er nu eindelijk actief gezocht. De joodse historicus I. Lipschits komt door het combineren van verschillende archieven tot opmerkelijke inzichten. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRES

'It Fryslan fan...' In dit vierde deel van een serie over de veranderingen op het Friese platteland brengt filmer Pieter Verhoeff een portret van de Friese theatermaakster Dette Glashouwer die deel uit maakt van de landelijk bekende groep Suver Nuver. Verhoeff gaat in zijn film op zoek naar de fascinatie van Friezen die buiten Friesland wonen en werken met de moedertaal. Ned.1 13.00-13.40u.

Close-up. Over de blanke homoseksuele theaterregisseur en anti-apartheidsactivist Cecil Williams die in 1962 Nelson Mandela steunde in het organiseren van gewapende opstanden tegen het regime. Door middel van interviews, archiefmateriaal en ensceneringen geeft regisseuse Greta Schiller een portret van de Zuid-Afrikaanse samenleving en hoe binnen het ANC en het theater tegen homoseksualiteit werd aangekeken. Ned.1, 18.27-19.29u.

Hot doc: De CIA. Eerste deel van een tweedelige serie over de Amerikaanse inlichtingendienst de CIA. De machtigste organisatie van de Verenigde Staten blijkt jarenlang te hebben gefaald. Binnen het netwerk werkte negen jaar lang een verrader die de Russen bijna net zoveel informatie verschafte als de Amerikaanse president tot zijn beschikking kreeg.

Belg.2, 20.25-21.20u.

Wildlife on One. Wilde zwijnen zwierven 300 jaar geleden nog rond in Engeland maar komen tegenwoordig alleen op het vasteland van Europa in het wild voor. Ze hebben de naam gevaarlijk te zijn maar zijn intelligent, sociaal en ongevaarlijk, als ze tenminste met rust worden gelaten. BBC1 20.30-21.00u.

Exodus over Donau. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 21.13-22.20u.

MUZIEK

Reiziger in muziek. Te gast is de Engelse pianiste Kathryn Stott die haar pianostudie volgde aan de Yehudi Menuhin School bij Louis Kentner en Vlado Perlemuter. Verder werkliederen die vroeger bij de oogst in Sicilie werden gezongen en een gesprek met de oprichter van de zanggroep die deze liederen ten gehore brengt, Luciano Maio. Ned.3 11.00-12.00u.

KUNST

De plantage. Een gesprek met Armando over het Armando Museum dat op 8 december in Amersfoort wordt geopend. Verder regisseur Frans Strijards over zijn stuk Golfbrakers en scenarioschrijver Ger Beukenkamp en Tweede-Kamerlid voor de PvdA Judith Belinfante over de film La vita e bella, een komedie die zich afspeelt in een concentratiekamp tijdens WO II. Ned.3, 17.00-18.00u.

Leven en werken. In deze eerste aflevering van een reeks gesprekken met mensen uit de wereld van wetenschap, cultuur en politiek spreekt Michael Zeeman met de Britse schrijver V.S. Naipaul (1932). Naipaul is gefascineerd door de maatschappelijke en historische plaats die de godsdienst inneemt in verschillende samenlevingen. Ned.3, 23.25-0.11u.

FILM

Vibes (Ken Kwapis, 1988, VS). Cyndi Lauper maakt haar filmdebuut in malle avonturenkomedie. Samen met Jeff Goldblum en Peter Falk zoekt ze in Zuid-Amerika naar een schat. SBS6, 13.30-15.15u., onderbroken door reclame.

. Meet Me in St. Louis (Vicente Minnelli, 1944, VS). Fameuze romantische musical, met Judy Garland, over eenvoudig familiegeluk in het St. Louis van 1903. Tot de nummers behoren 'The Trolley Song', 'The Boy Next Door' en 'Have Yourself a Merry Little Christmas'. Belg.1 13.55-15.45u.

The Sixth Happiness (Waris Hussein, 1997, Engeland). In verfilming van zijn 'fictieve autobiografie' 'Trying To Grow' speelt Firdaus Kanga de hoofdrol van een Brits-Indiase jongeman die met groeistoornissen kampt en zijn homoseksualiteit ontdekt. Ned.3 14.02-15.37u.

Escape to Athena (George Pan Cosmatos, 1979 Engeland). Vederlicht all star-oorlogsavontuur etaleert de routine van o.a. Roger Moore, David Niven, Elliott Gould, Telly Savalas en Claudia Cardinale. Krijgsgevangenen op Grieks eiland zijn de bezetter te slim af. BBC1, 15.25-17.25u.

From the Hip (Bob Clark, 1987, VS). Oppervlakkige thrillerkomedie. Omhoog gevallen yuppie-advocaat Judd Nelson komt bij succesvolle verdediging van mogelijke moordenaar (John Hurt) in gewetensnood. RTL5, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

The Good Mother (Leonard Nimoy, 1988, VS). Verfilming van bestseller van Sue Miller vertoont ingetogen benadering van potentieel larmoyant gevecht om voogdijschap. Gescheiden Diane Keaton ervaart passie met Liam Neeson en dreigt zesjarig dochtertje te verliezen aan ijskoude ex-echtgenoot James Naughton. RTL4, 21.10-23.00u., met reclame.

. Matamata & Pilipili (Tristan Bourlard, 1996, Belgie). Zie Film-vooraf. Ned.3, 0.24-1.20u.

That Night (Craig Bolotin, 1992, VS/Frankrijk). Verdienstelijk coming-of-age-drama. Begin jaren zestig beleeft populiare tiener Juliette Lewis liefdesaffaire met C.

Thomas Howell, een bad boy uit Brooklyn. Wordt net als Alice McDermotts gelijknamige roman verteld vanuit het perspectief van een 10-jarig vriendinnetje (Eliza Dushku). BBC2 0.40-2.10u.

Gorillas in the Mist (Michael Apted, 1988, VS). Sterk romantiserende verfilming van nuchter maar aangrijpend boek waarin Dian Fossey het leven beschreef dat zij jaren deelde met de met uitsterven bedreigde berggorilla's op een berg tussen Zaire en Rwanda. Nogal mat ondanks hoofdrol van Sigourney Weaver en fascinerende apen. BBC1 0.45-2.50u.

Un nomme la Rocca (Jean Becker, 1961, Frankrijk). Verfilming van roman van Jose Giovanni door debuterende zoon van Jacques over noodlottige vriendschap in gangstermilieu. Met Jean-Paul Belmondo Pierre Vaneck, Christine Kaufmann. In 1972 opnieuw verfilmd tot La Scoumoune. Maandag, TV5, 13.00-15.00u., zwart-wit.

En nagesynchroniseerd:

Smoke (Wayne Wang, 1995, VS). Duitsl.1 23.30-1.15u.; Chapter Perfect (Dan Brazda, 1996, VS). Duitsl.2 0.50-2.15u.; Celia (Ann Turner, 1988, Australie). Duitsl.1, 1.25-3.05u.; The Year My Voice Broke (John Duigan, 1987, Australie). Duitsl.2 2.15-3.55u.