Rugova: het komt snel tot besprekingen

PRISTINA, 28 NOV. Binnenkort zullen besprekingen over de crisis rond Kosovo kunnen beginnen. Dat heeft gisteren Ibrahim Rugova gezegd de belangrijkste leider van de Albanese gemeenschap in Kosovo.

Het is voor het eerst dat Rugova zich optimistisch uitlaat over de mogelijkheid van een dialoog met de Serviers. Die Serviers bieden al maanden onderhandelingen aan, maar omdat zij weigeren daarbij internationale bemiddeling te accepteren, hebben de Albanezen die onderhandelingen tot dusverre afgewezen.

Rugova's opmerking suggereert dat er een doorbraak op handen is. Hij drong er gisteren op aan dat de besprekingen goed worden voorbereid. De Amerikaanse bemiddelaar, Christopher Hill, zei gisteren te geloven “dat we een nieuw kritisch moment naderen'. Volgens Hill verwachten velen zo'n doorbraak pas in de lente, maar hij zei ervan uit te gaan dat die veel eerder komt. “Het tempo gaat omhoog', aldus Hill.

Hill en zijn EU-collega Wolfgang Petrisch proberen de strijdende partijen rond de tafel te krijgen om te praten over een plan dat Hill heeft opgesteld en dat voorziet in een de facto overdracht van het Servische gezag over Kosovo naar de Joegoslavische federatie. De Serviers hebben dit plan in harde termen afgewezen en willen Kosovo slechts intern zelfbestuur toestaan.

Het Kosovo Bevrijdingsleger UCK, dat het Servische gezag in Kosovo gewapenderhand bestrijdt, heeft gisteren als “gebaar van goede wil' twee gevangen Servische journalisten en twee Albanese politici vrijgelaten. De twee journalisten, van het Joegoslavische persbureau Tanjug verdwaalden op 18 oktober en vielen in handen van het UCK. Ze werden later door een 'rechtbank' van het UCK tot zestig dagen gevangenisstraf veroordeeld. De twee politici waren vertegenwoordigers van de gematigde partij van Ibrahim Rugova. Eerder werd, eveneens in een gebaar van goede wil, een Servische politieman vrijgelaten door het UCK. (Reuters, AFP, AP)