Roda zet opmars in eredivisie voort met zege op MVV

ROTTERDAM, 28 NOV. Roda JC heeft de opmars in de Nederlandse voetbalcompetitie voortgezet. De club uit Kerkrade won gisteren voor eigen publiek met 2-1 van MVV. Uit de laatste zeven duels haalde de ploeg van trainer Vergoossen maar liefst achttien punten. Door de overwinning klom Roda naar de vijfde plaats op de ranglijst.

De thuisploeg had het duel al in de eerste helft moeten beslissen. Roda haalde zich echter moeilijkheden op de hals door vele kansen te missen. MVV sloeg toe via een counter. Met een bekeken pass bracht Landzaat aanvoerder Joordens in stelling, die Roda-doelman Kalac kansloos liet.

Roda had een groot overwicht in de Limburgse streekderby, maar vond pas na rust het doel. Aanvaller Nygaard, afgelopen zomer overgekomen van MVV, maakte na een uur de gelijkmaker op aangeven van Zafarin. Niet veel later werd de doorgebroken Van Houdt neergehaald door MVV'er Plum een voormalig speler van Roda JC. Temming verzuimde hem rood te geven. Roda-routinier Van der Luer gaf MVV wel de juiste straf door de toegekende vrije trap achter doelman Van Duijnhoven te krullen, 2-1. Voor enkele MVV-supporters was die domper aanleiding het veld te bestormen.

In het duel tussen Cambuur en Fortuna Sittard was gisteren een hoofdrol weggelegd voor Danny Muller. De voormalige middenvelder van onder meer Barcelona, Standard Luik en RKC viel in de tweede helft in bij de ploeg uit Leeuwarden en stond met twee treffers aan de basis van de 3-1 overwinning op mede-degradatiekandidaat Fortuna.

Muller, terug na langdurig blessureleed, voltooide zijn kunststukje binnen een tijdsbestek van drie minuten. Eerst strafte hij een verdedigingsfout van Hofland af vervolgens dolde hij op aangeven van Dijkhuizen de Fortuna-verdediging. Beide keren rondde Muller koelbloedig af.

In de eerste helft was Fortuna aanvankelijk sterker. Het overwicht drukten de Limburgers in de 28ste minuut uit in een doelpunt. Simons kopte raak uit een hoekschop. Na rust speelde Cambuur met veel meer inzet, met dank aan Muller die de plaats innam van een andere debutant, Ferrier.

De gelijkmaker kwam vlak na rust op naam van Van Rijswijk, die een voorzet van Durmusoglu doeltreffend afrondde.

In de Duitse competitie behaalden Borussia Dortmund en Hertha BSC een eenvoudige overwinning. Dortmund versloeg Eintracht Frankfurt met 3-1, Hertha was met 2-1 te sterk voor Hansa Rostock, de nummer voorlaatst van de Bundesliga. Bij de club uit Berlijn maakte de Nederlander Maas zijn rentree na een lange afwezigheid. Door de overwinning bleef Hertha vlak achter Dortmund zesde in de rangschikking.