Overleven in een oogkleppenwereld; Real Madrid-coach Hiddink na tien jaar terug in Tokio voor wereldbeker

TOKIO, 28 NOV. Voor de tweede keer in zijn carriere doet Guus Hiddink in Tokio een gooi naar de wereldbeker voetbal. Met PSV mislukte het in 1988 dinsdag is er een herkansing met het sukkelende Real Madrid. Hiddink hoopt “minder Ferrari en meer kloten' bij zijn elftal te zien.

Het zou hem goed uitkomen als hij straks met de wereldbeker naar Madrid kan terugvliegen. Guus Hiddink verloor drie keer op rij met Real in de Spaanse competitie tegen Celta de Vigo en Valencia en in de Champions League tegen Inter, en dat kan een topclub als de Koninklijke zich eigenlijk niet permitteren. “Dan moet de volgende wedstrijd altijd worden gewonnen', weet de voormalig bondscoach van Oranje.

Toch heeft Hiddink niet het idee dat zijn baan in gevaar is. “Ik praat veel met de voorzitter, Sanz, en hij reageert elke keer heel rationeel. Maar je weet natuurlijk nooit. Ik ken deze wereld ook.'

Op het eerste gezicht is het koek en ei tussen Sanz en Hiddink. Tijdens de persconferentie van Real in Tokio vermaken ze zich uitstekend om de druk ratelende vrouwelijke tolk die alles in het Japans vertaalt. Hiddink later: “Ik heb de nodige patsers als voorzitter meegemaakt, maar zo is Sanz niet. Hij is op een goede manier betrokken. We hebben ook afgesproken dat uitspraken van ons tweeen alleen waar zijn als we die rechtstreeks van elkaar horen.'

Natuurlijk doen er nu verhalen de ronde. Mister zoals Hiddink door zijn spelers wordt aangesproken, moet er meestal om lachen. “Tegen Celta wisselde ik Seedorf. Hij had last van zijn bovenbeen. Hij kwam naar de bank en zei dat als hij even zou rekken het misschien wel weer zou gaan. Niets bijzonders dus. Maar er stonden camera's op en die registreerden bewegende lippen. Dus dachten de Spanjaarden: leuk, boem dat is ruzie. Alles wordt opgeblazen.' Zo wordt ook beweerd dat Hiddink de zoon van de voorzitter laat spelen om zijn baan veilig te stellen. “Die flauwekul krijg je dan. Ik vind dergelijke insinuaties een belediging voor mij en voor de president.

Fernando Sanz is geen grootheid, hoor. Maar het is een goede, eerlijke speler die normaal zijn werk doet. En momenteel heb ik zo iemand nodig.'

De stem van de trainer klinkt schor van vermoeidheid. Hiddink is net met zijn ploeg in Japan gearriveerd. Van Milaan, waar woensdagavond tegen Inter werd gespeeld, vloog Real via Amsterdam naar Tokio. Het zijn dodelijk vermoeiende weken voor de Spaanse ploeg. Hiddink: “Drie dagen na de wedstrijd in Tokio spelen we alweer in Barcelona tegen Espanyol. Dat is thuis dus even een schone onderbroek aantrekken en dan gaan we weer.' Dan heeft Vasco da Gama, de tegenstander van dinsdag, het beduidend rustiger. De Brazilianen verblijven al bijna twee weken in Japan. “Die hebben verder alles laten schieten', weet Hiddink. “Dat kan ik me niet permitteren. Ik kan moeilijk tegen Inter met mijn tweede elftal spelen.'

Zelf heeft de trainer al heel lang geen fatsoenlijke rust meer gehad. Vier dagen na het WK in Frankrijk zat hij alweer in Zwitserland met de selectie van Real. Hiddink vond dat hij een eervol aanbod van de koninklijke club uit Madrid niet kon afslaan. “Maar ik heb me in die eerste week wel een paar keer afgevraagd wat ik me op de hals had gehaald. Ik werd 's nachts ook regelmatig wakker. Het was gewoon zwaar. Op het veld met die jongens ging het nog wel. Het was alleen vervelend dat ze een programma hadden samengesteld met bijna geen wedstrijden. Ja, we hebben tegen de lokale hoteliers gespeeld.'

Hij zegt binnen de hectiek van het topvoetbal zo veel mogelijk zijn eigen gang te gaan. Het is een manier om te overleven. Hiddink: “Ik maak me minder druk om bepaalde zaken dan vroeger. Een directielid heeft zich vorige week op een radiostationnetje zorgen gemaakt over de ploeg.

Hij schijnt tekeer te zijn gegaan tegen spelers en tegen mij. Ik heb het niet gehoord. Een dag later kwam hij naar me toe. Mister, ik heb niets gezegd. Ik wist niet eens waar hij het over had.'

Hiddink realiseert zich vanaf zijn eerste dag bij Real dat zijn Madrileense avontuur zo weer voorbij kan zijn. Maar weinig trainers houden de laatste jaren lang stand in het Bernabeu-stadion. “Maar dat wil niet zeggen dat ik mijn geld verdien en het verder wel zie. Als je dat doet, moet je stoppen', aldus de trainer. Vlak voordat hij zich in het hotel bij zijn selectie voegt om te gaan eten, kijkt Hiddink ongevraagd in de toekomst. “Als het bij Real voorbij is, dat kan volgende week zijn, maar ook over anderhalf jaar, dan ga ik even helemaal niets doen. Dat lijkt me heerlijk. Want je leeft toch in een oogkleppenwereld.'

In Tokio zondert de Achterhoeker zich met zijn spelers ook weer helemaal af van de buitenwereld. Hiddink zegt dat hij heeft geleerd van de eerste keer dat hij, in 1988 met PSV tegen Nacional uit Uruguay, om de wereldbeker speelde. “Het was een rare ambiance. De wedstrijd was toen nog in de middag en daarom leek het net of je een zomerpartijtje speelde. Ook de zaken eromheen waren anders. De Japanners wilden voortdurend met de spelers op de foto, supergezellig allemaal, maar ik had het feest liever na de wedstrijd gehad.' PSV verloor na strafschoppen. “Lerby schoot op de lat en het was voorbij', herinnert Hiddink zich. “Die wedstrijd staat nog helder op mijn netvlies. We stonden tot vlak voor tijd met 2-1 voor. Zij kregen toen een corner op rechts en die lange spits knikte 'm er in.'

Hij hoopt voor dinsdag op betere tijden. “Mijn ploeg kan goed voetballen, maar moet leren meer op basis van strijd te spelen.

Er wordt leuk getikt, ja. Ik heb laatst een keer de term 'minder Ferrari, meer kloten' gebruikt. Het is zoeken naar de goede balans tussen agressieve en sensibele spelers.' Het aantrekken van een paar nieuwe sterren zou niets oplossen, die heeft Real al genoeg. “Maar twee, drie hongerige spelers zou ik er wel bij willen hebben', stelt Hiddink. “Jaap Stam zou hier goed passen. Dat is een goede verdediger zonder heisa en die weet precies wat er van hem wordt gevraagd. Net zoals Frank de Boer kan hij een-tegen-een tegen Ronaldo spelen. Nu moet ik zoiets anders oplossen.'

Over de enige Nederlander in zijn huidige selectie, Clarence Seedorf, is de trainer tevreden. Hiddink: “Bij het Nederlands elftal speelde hij niet omdat ik op zijn positie voor een ander koos. Hier staat hij samen Redondo centraal op het middenveld. Over de situatie bij het WK hebben we niet of nauwelijks gesproken. Ik had me voorgenomen om me daar goed op voor te bereiden zodat we het definitief uit de wereld konden helpen. Dat bleek niet nodig. Vanaf het eerste moment dat Clarence zich bij de selectie voegde, ging het perfect. En daar hebben we geen zware gesprekken voor nodig gehad.'

“Weet je', zegt Hiddink tot slot in Tokio, “dat ik in 1994 ook bij een club in Japan aan de slag had gekund? Ik was toen al met de KNVB aan het praten. Ik ben hier destijds een weekje geweest. Ik kon echt alles krijgen wat ik wilde. Mijn auto, een gigantische bak, stond al klaar. Maar ik heb het niet gedaan. Ik denk dat ik hier niet zou kunnen aarden.'

    • Hans Klippus