Olympische Spelen

Tweede-Kamerlid Rijpstra (VVD) vindt dat Nederland zich kandidaat moet stellen voor de Olympische Spelen van 2012 of 2016. Een logische gedachte?

Anton Geesink, IOC-lid: “Ik heb er altijd op gehoopt dat Nederland ooit eens de Olympische Spelen zal organiseren. Met het plan is niets mis met de manier waarop het gepresenteerd is, wel. De politiek bepaalt niet of Nederland zich kandidaat stelt voor de organisatie van de Spelen. Daar gaan de Olympische Sportbonden en het NOC*NSF-bestuur over. Nederland is best in staat om zo'n evenement te organiseren. We zijn misschien een klein land qua oppervlakte, maar een groot land in sociaal en economisch opzicht.'

Teun de Nooijer, hockey-international van Bloemendaal: “Het is natuurlijk fantastisch als Nederland de Spelen mag organiseren. Daarvoor moet er wel een hoop veranderen in dit land. Amsterdam heeft al eens geprobeerd om de Spelen te organiseren. Dat is mislukt. Dat zegt toch genoeg? Alles moet gewoon kloppen: een perfecte infrastructuur, genoeg financiele middelen, noem maar op. In 2012 zou ik er nog bij kunnen zijn. Dan ben ik met mijn 36 jaar al wel een routinier. Het WK hockey in Utrecht vond ik al prachtig om mee te maken de Olympische Spelen in eigen land zou helemaal een droom zijn.'

Frank van den Wall Bake, directeur van sportmarketingbureau Trefpunt: “Het idee op zich is goed; als sportgek sta ik er volledig achter. Ik had alleen meer wijsheid verwacht. Zo'n plan moet niet opeens naar buiten worden gebracht. Ik verdenk een politicus als Rijpstra ervan dat hij goede sier wil maken. Nederland kan de Spelen best organiseren, maar moet zichzelf wel goed verkopen. Met zo'n geforceerde kandidaatstelling hebben we de eerste slag al verloren.'

Jan Rijpstra, Tweede Kamerlid voor de VVD: “Het idee is niet uit de lucht komen vallen. In Nederland is er sinds een aantal jaren veel aandacht voor topsport.

De Olympische Spelen kunnen Nederland meer uitstraling geven en zorgen bovendien voor werkgelegenheid. Waarom zou de politiek zich niet bemoeien met een sportevenement? Dat is toch lariekoek! Sport en politiek zijn met elkaar verweven. De sport is zelfs een onderdeel van de politiek. De kritiek dat ik het idee heb gespuid om mijn eigen ego op te krikken, neem ik niet serieus. Ik breng bewust een balletje aan het rollen, zodat Nederland zich op en top voorbereid kandidaat kan stellen voor de organisatie van de Olympische Spelen.'

Henk Vonhoff, ex-bestuurslid NOC: “In 1992 probeerden we Amsterdam de Spelen te laten organiseren. Dat plan faalde jammerlijk. Als je je alleen al kandidaat wil stellen, kost je dat een vermogen: 25 tot 30 miljoen gulden. En dan zit ik nog aan de lage kant. Daar komt bij dat de besluitvorming binnen het IOC oncontroleerbaar en structureel onbetrouwbaar is. In die tijd heb ik ervaringen opgedaan die ik niemand toewens. En last but not least: Ik moet nog zien dat Nederland in staat is zo'n groot evenement te organiseren. Daarom zeg ik tegen iedereen die vindt dat Nederland zich kandidaat moet stellen: begin er niet aan.'

Erica Terpstra, bestuurslid NOC*NSF: “Pas na een lang voortraject zou mogen worden besloten of Nederland zich kandidaat kan stellen. Het is niet slim om daar nu al hardop over te speculeren. Hoe denkt de Nederlandse bevolking over de eventuele komst van de Spelen? Wat is de mening van het bedrijfsleven? Kortom: is er voldoende draagvlak om de Spelen in Nederland te organiseren? Je zou denken van wel, aangezien het WK hockey in Utrecht ook een doorslaand succes was. Maar eerst moeten er wat plannen worden bedacht en worden uitgewerkt. Aan dagdromerij hebben we niets.'

    • Marcel Abrahams