'Ocalan voor Europees gerechtshof'; Duitsland en Italie:

BERLIJN, 28 NOV. Duitsland en Italie willen de leider van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), Abdullah Ocalan, door een Europees gerechtshof laten berechten. Zo'n hof voor strafzaken bestaat nog niet, maar zou zo snel mogelijk moeten worden opgericht.

Dat is het resultaat van een gesprek van de Duitse bondskanselier Gerhard Schroder en de Italiaanse premier Massimo D'Alema, gisteren. D'Alema was naar Bonn gereisd om met de kanselier een oplossing te zoeken voor de Koerdische leider, die sinds 12 november in Italie verblijft. Schroder bevestigde dat Duitsland ervan afziet Italie om uitlevering te vragen van Ocalan, ook al loopt er een Duits arrestatiebevel tegen hem wegens een moordzaak. Schroder vroeg Italie en de Europese staten er begrip voor te hebben dat de Duitse regering het bewaren van de binnenlandse rechtsvrede heeft laten prevaleren boven uitlevering.

Er is geen land in Europa dat zoveel Turken en Koerden herbergt als Duitsland, zei Schroder. “We vrezen etnische conflicten als Ocalan in ons land wordt berecht.' In Duitsland leven bijna twee miljoen Turken en 500.000 Koerden. De harde kern van de militante Koerden wordt volgens de binnenlandse veiligheidsdienst op 11.000 man geschat. In het verleden hebben zich in Duitsland hevige geweldstaferelen afgespeeld tussen Turken en PKK-leden. De PKK is in Duitsland verboden en wordt door de Duitse BVD nog steeds als de gevaarlijkste extremistische organisatie beschouwd.

Sinds de Koerdische rebellenleider in Italie opdook, zijn de irritaties tussen Italie en Duitsland gegroeid over elkaars opstelling in de zaak-Ocalan. Italie toonde zich geergerd omdat de Duitsers niet om uitlevering vroegen. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Rosa Russo Jervolino, zei gisteren: “We staan op de uitlevering [van Ocalan] aan Duitsland omdat het werkelijk onvoorstelbaar is dat Bonn een arrestatiebevel tegen hem uitvaardigt en vervolgens doet of dat niet is gebeurd.'

Haar eigen ministerie bevestigde eerder deze week een vertrouwelijk schrijven dat Ocalan door diverse Italiaanse parlementariers was uitgenodigd om naar Rome te komen. Een van hen, Ramon Mantovani, van de communistische partij Rifondazione Communista, heeft Ocalan zelf in Moskou opgehaald. De PKK-leider, die eerder in Syrie woonde, had zich in Moskou gevestigd. Mantovani en zijn partijchef Bertinotti verklaarden dat ze minister-president D'Alema niet hadden geinformeerd omdat ze vreesden dat hij Ocalan de toegang tot Italie zou ontzeggen. De Duitse regering voelt er weinig voor nu voor de Italianen de hete kolen uit het vuur te halen, is in Bonn te beluisteren.