Moya straft hoogmoed Kafelnikov af

ROTTERDAM, 28 NOV. Na de champagne voor Pete Sampras was het gisteren op de vijfde dag van het wereldkampioenschap tennis in Hannover feest voor de Spanjaarden. Carlos Moya en Alex Corretja plaatsten zich voor de halve finales. Moya neemt het daarin vandaag op tegen de Engelsman Tim Henman. Corretja mag proberen titelhouder Sampras ten val te brengen.

Dit halvefinale-affiche zal een deuk zijn voor het zelfvertrouwen van Jevgeni Kafelnikov. De finalist van vorig jaar verkondigde de afgelopen week bij herhaling dat hij en Sampras opnieuw zouden strijden om de hoofdprijs van bijna drie miljoen gulden. Sampras dreef dinsdag na zijn overwinning op Kafelnikov onmiddellijk de spot over zoveel hoogmoed. Wie praat er na een wedstrijd, en dan nog wel een nederlaag, over een finale?

De Amerikaan kreeg gisteren gelijk. Kafelnikov slaagde er in zijn laatste groepswedstrijd tegen Moya geen moment in zijn belofte waar te maken. In een nerveus baselineduel domineerde de Rus wel, maar hij sprong veel te slordig met zijn kansen om. Moya kon volstaan met het retourneren van de bal en wachten op de fouten van zijn tegenstander. “Ik moest vandaag een muur zijn die alle ballen terugstuiterde', zei de lachende kampioen van Roland Garros na zijn 7-5 en 7-5 overwinning.

De eerste set was de vreemdste van het toernooi. Met vijf breaks in twaalf servicegames gaven de spelers een geslaagde imitatie van een damespartij. In de tweede set had Moya aan een servicedoorbraak op 5-5 genoeg. Met zijn vijftigste misser van de middag deed Kafelnikov de Spanjaard ook het belangrijkste punt van de middag cadeau.

“Ik had meer geluk op de beslissende momenten', verklaarde Moya zijn zege die hem voor de tweede keer in de halve eindstrijd van het wereldkampioenschap bracht. Daarmee was de jongste deelnemer in Hannover te bescheiden. De 22-jarige publiekslieveling kwam de zege toe omdat hij op de cruciale momenten meer agressie in zijn spel wist te leggen dan Kafelnikov. De Rus speelde te veel in een tempo.

De twee andere duels van gisteren hadden nog minder om het lijf.

Tim Henman weigerde van het Engelse onderonsje met Greg Rusedski de beloofde prestigestrijd te maken. Henman al zeker van een plaats in de halve finales, spaarde in het matige duel duidelijk zijn krachten en gunde zijn landgenoot de zege, 6-2 en 6-4. Pas aan het eind van de tweede set maakte Henman er even een serieuze trainingspartij van.

Omdat het WK-reglement voorschrijft dat bij een gelijk aantal overwinningen het hoogste aantal gespeelde wedstrijden in eerste instantie de doorslag geeft, was invaller Rusedski na zijn tweede zege in twee wedstrijden afhankelijk van de uitslag van het laatste groepsduel tussen Corretja en een andere invaller, Albert Costa. Alleen bij winst van Costa zou Rusedski zich plaatsen voor de halve finales.

Maar zoals verwacht had Alex Corretja geen kind aan zijn vriend Albert Costa met wie hij regelmatig samen op vakantie gaat. De gravelspecialist was al drie weken met vakantie toen hij woensdag werd opgeroepen om de geblesseerde Marcelo Rios te vervangen. Bovendien had Costa nog nooit in zijn profloopbaan een indoorwedstrijd gewonnen. En ook in zijn zeventiende wedstrijd in een zaal wist Costa zich geen raad met de omstandigheden, 6-2 en 6-4. “Hij speelde zo slecht, dat ik moeite deed om de bal in het spel te houden', zei een geneerde Corretja.

Rusedski maakte zich al voor de wedstrijd geen illusies over de uitslag van het duel tussen de twee Spanjaarden. De nummer elf van de wereld stelde zich bij voorbaat al tevreden met zijn prijzengeld van bijna 600.000 gulden voor een invalbeurt van twee partijen. Bovendien, zei de import-Brit, verdiende hij in Hannover 160 punten voor de wereldranglijst waardoor hij het jaar in de toptien zal eindigen.