Minister verkrachtte meisje

THORSHAVN, 28 NOV. De minister van Visserij van de Faeroer-eilanden is gisteren in de hoofdstad Thorshavn veroordeeld wegens verkrachting.

De Faeroer, een eilandengroep die ligt tussen IJsland en Schotland behoren tot Denemarken, maar hebben volledig intern zelfbestuur, een eigen parlement en een eigen regering. De minister van Visserij is hij een van de belangrijkste leden van het kabinet, omdat 97 procent van de export van de eilandengroep uit vis bestaat.

De minister, de vijftigjarige John Petersen, werd door de rechtbank in Thorshavn tot tien maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens de verkrachting van een zeventienjarig meisje, dat indertijd, drie jaar geleden, bij hem in huis woonde. Hij werd tevens veroordeeld tot de betaling van een schadevergoeding van omgerekend 9.200 gulden. Het slachtoffer raakte zwanger en pleegde abortus.

De minister - die heeft ontkend het meisje te hebben verkracht - had tijdens het proces tijdelijk zijn taak als minister en als parlementslid neergelegd. Hij was bij de uitspraak niet aanwezig en heeft direct hoger beroep aangetekend tegen het vonnis. Onduidelijk is of hij als minister aanblijft. (Reuters, AFP)