Levenslang voor moord op Ierse journaliste

DUBLIN, 28 NOV. Een Ierse drugshandelaar heeft gisteren levenslang gekregen voor de moord in 1996 op de beroemdste misdaadverslaggeefster van Ierland, Veronica Guerin.

Een man op een motor schoot Geurin in de Ierse hoofdstad Dublin neer toen zij in haar auto stilstond voor een verkeerslicht. Een rechtbank achtte bewezen dat Paul Ward lid was van de criminele bende die haar moord organiseerde. Bovendien zorgde hij dat de motor en het moordwapen verdwenen.

De drie rechters waren erg kritisch over de manier waarop Ward na zijn arrestatie door de politie is ondervraagd, zo meldde de Britse BBC gisteravond. Ze vonden dat de politie de bekentenissen die Ward heeft afgelegd op illegale wijze waren vergaard en niet in het proces konden worden gebruikt. Ward werd veroordeeld op basis van een verklaring van de belangrijkste getuige tegen Ward, die zelf lid van de bende was. Charles Bowden gaf toe dat hij het wapen waarmee Guerin werd gedood persoonlijk schoonmaakte en laadde. Volgens de rechters was Bowden weliswaar een notoire leugenaar, maar de details die hij verstrekte waren zo gedetailleerd en accuraat dat de rechters de schuld van Ward bewezen achtten. Ward was - net als Bowden - een drugshandelaar. Twee andere medeplichtigen worden later berecht.

De moord op de 33-jarige Guerin - de eerste op een journalist in Ierland - schokte het land en zette de regering aan tot hardere maatregelen tegen de georganiseerde misdaad. Guerin, werkzaam voor de krant Sunday Independent, onderzocht het criminele milieu en was meerdere keren met de dood bedreigd. Een keer werd ze in elkaar geslagen door criminelen die zich aan haar berichtgeving ergerden, een andere keer was ze in een been geschoten. Aanbiedingen voor politiebescherming wees ze echter van de hand met het argument dat die bewaking haar in haar werk zou belemmeren.

Guerin won als eerste Europese journalist de prestigieuze Internationale Prijs voor de Persvrijheid van het comite voor de bescherming van Journalisten in New York. (Reuters)