Korte betoging in Havana

HAVANA, 28 NOV. Het begin van het proces tegen een onafhankelijke journalist in Cuba heeft voor het eerst in jaren tot openbare uitingen van ontevredenheid geleid.

Buiten het gebouw van de provinciale rechtbank in Havana kwam het gisteren tot een korte betoging van dissidenten, die protesteerden tegen het proces tegen Mario Viera Gonzalez, een onafhankelijke journalist en leider van een klein persbureau, Cuba Verdad. De journalist wordt beschuldigd van belediging van een hoge ambtenaar van het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij heeft al eerder gevangenisstraffen van een en twee jaar uitgezeten.

Het protest van de dissidenten die leuzen riepen tegen Castro en voor eerbiediging van de mensenrechten duurde maar even. Toen werden ze omringd door aanhangers van het regime die hen uitjouwden en die sommige dissidenten aanvielen en sloegen. De ruzie duurde twintig minuten. De politie greep in en arresteerde zeker vijf demonstranten. (AP)