Festina

Festina-renner Richard Virenque (29) heeft voor het begin van de Ronde van Frankrijk geen doping gebruikt om sterker aan de slijtageslag te kunnen beginnen. Dat zou blijken uit bloed-, urine- en haarmonsters die bij de klimmer op 23 juli in Lyon zijn genomen, zo heeft de Franse sportkrant L'Equipe gisteren gemeld. Het blad beweert dat bij Virenque geen sporen van anabole steroiden of cortisonen zijn gevonden.

De viervoudig winnaar van het bergklassement heeft altijd ontkend doping te hebben gebruikt maar volgens de Belgische Festina-masseur Willy Voet liegt Virenque. Volgens de soigneur heeft hij herhaaldelijk prestatiebevorderende middelen aan Virenque verstrekt.

De Tour-directie stuurde de Festina-ploeg op 17 juli naar huis, nadat bekend was geworden dat op 8 juli in de wagen van Voet verboden middelen waren aangetroffen. Zeven van de negen renners hebben het gebruik van doping, waaronder het bloeddopingmiddel EPO toegegeven. Onder hen Alex Zulle, Laurent Dufaux en Armin Meier, die allen tot 1 mei van het volgend jaar zijn geschorst. Virenque en landgenoot Pascal Herve hebben steeds ontkend. Virenque, voormalig wereldkampioen Brochard en Herve moeten zich dinsdag melden bij onderzoeksrechter Partrick Keil in Lille. Ze vernemen dan de officiele uitslag van de tests die tijdens hun hechtenis zijn gedaan.