European Map Fair

BREDA In de Grote Kerk van Breda begon gisteren de eerste European Map Fair, een beurs voor oude atlassen en historische kaarten. Een van de pronkstukken is een atlas van Frederik de Wit uit 1680 (foto) met een waarde van naar schatting een miljoen gulden. De atlas is particulier bezit en niet te koop. Volgens voorzitter K. Kinds van de Stichting Historische Cartografie van de Nederlanden was Nederland vanaf het begin van de zestiende tot het begin van de zeventiende eeuw “het mekka van de cartografie'.

Cartografen reisden mee met schepen van de VOC. Frederik de Wit had volgens Kinds aan het eind van de 17de eeuw het grootste atlassenbedrijf van Amsterdam. De atlas van De Wit, die 150 kaarten bevat is geheel gedrukt op zijde en met de hand ingekleurd. De kaart is van het eiland Kreta. De beurs is ook vandaag nog open.