Estland: 5 miljard milieuschade

TALLINN, 28 NOV. De Sovjet-bezetting heeft voor naar schatting vijf miljard dollar milieuschade toegebracht aan het landbouwland, de bossen en de waterwegen van Estland. Dat is gisteren in Tallinn gemeld op grond van een jarenlange, mede door Finland betaalde studie.

Volgens het Estse ministerie van Milieu gaat het niet om een theoretisch cijfer: de vijf miljard dollar zullen daadwerkelijk moeten worden uitgegeven om de schade te herstellen. Het bedrag van vijf miljard dollar is ruim vier keer de hele jaarlijke nationale begroting.

Het Sovjet-leger beschikte in Estland over meer dan 1500 militaire terreinen die ruim twee procent van het grondgebied van Estland besloegen. Het ergst is de vervuiling in en rond Paldiski, een basis voor onderzeeboten aan de noordkust van Estland. Het gebied is vervuild door duizenden tonnen olie en door achtergelaten raketmateriaal, weggegooide batterijen en nucleair afval, afkomstig van een vroegere kernreactor van het Rode Leger. (AP)