Een gang vol dromen

De Nachtportier, zondag, Ned.3, 09.15 uur; Ohjajoh 10.15 uur.

“Tampie is stom.' Willemijn (12) op de bank voor de televisie is stellig. “Stom en dom.' En dat terwijl de VPRO met Tampie, het gezicht van de nieuwe kinderserie Ohjajoh, het 'moderne, televisiekijkende en digitale kind' op zondagochtend uit bed probeert te krijgen. Willemijn voelt zich niet aangesproken.

Ze vindt niks lolligs aan 'Tampie', een volwassen vent die met vlechtjes, een lollie en een hinderlijk piepstemmetje een dertienjarig meisje probeert te spelen. Tampie giechelt, valt van trappen en wiebelt op haar stoel wanneer Herman Brood, Henk Westbroek, Katja Schuurman, Emile Ratelband of een andere bekende Nederlander antwoord geeft op een overigens interessante, vraag. En dat zijn zelfs voor een twaalfjarige te veel geveinsde kindermanieren.

Of die man niet normaal kan praten, vraagt Willemijn. De VPRO legt uit dat het 'niet zozeer Tampies intelligentie is die het 'm doet, dan wel haar innemendheid, haar onbevangenheid en haar oprecht aanwezige interesse voor alles en iedereen wat of die anders is'.

Die interesse leidt tot leuke vragen over leuke onderwerpen. In de eerste aflevering van Ohjajoh probeert Tampie er achter te komen wat kunst is. Ze vraagt ernaar bij Herman Brood ('weet het niet'), Bart Chabot ('als iemand over kunst begint, ben ik weg') en galeriehouder Adriaan van der Have. Helaas gaat de conclusie verloren tussen Tampies neuspeuteren en lolliezuigen en is Willemijn al bij de eerste keer dat Tampie van haar stoel valt, weggelopen.

Waar ze nog wel 's ochtends haar bed voor uit wil komen, is De Nachtportier, de tweede nieuwe kinderserie waar de VPRO morgen mee begint. De Nachtportier - een rol van Aus Greidanus - werkt in het Droomhotel, waar in een lange gang achter iedere deur iemand ligt te dromen. De nachtportier vangt de dromen op, zoals die van Thomas die droomt dat hij een cowboy is en van Sylvester die met plakkertjes op zijn hoofd slaapt, zodat de portier kan zien wanneer hij droomt.

“Spannend', vindt Willemijn. De variatie tussen het spel van de portier en de min of meer wetenschappelijke stukjes over dromen, houdt haar geboeid.

Vooral de tovenaar die af en toe in het Droomhotel opduikt, is leuk. Hij loopt voor het slapen gaan drie maal om zijn bed en kent allerlei tovertrucjes. Wat de tovenaar doet, is nog niet helemaal duidelijk, maar interessant is het wel en dus wil ze de tweede aflevering van de Nachtportier ook nog wel zien.

    • Titia Ketelaar