De roadskates van Ritter

Aflevering 25 uit de serie over bijzonder sportattributen. Rollen of glijden op schaatsen. Het is als het verschil tussen een strenge zomer en een strenge winter. Want schaatsen op wieltjes is toch heel anders dan schaatsen op ijzers. Schaatsen op wieltjes doet men bij voorkeur wanneer het weer het toelaat. In tegenstelling tot schaatsen op ijzers, wat men juist doet wanneer het geen weer is. Vandaar mogelijk dat steeds meer mensen in tijden dat het buiten aangenaam toeven is, de schaatsen met wieltjes onderbinden. Lekker in het zonnetje zwieren, windje in het gezicht, rugzakje om, rollend over straten, stoepen en fietspaden.

Op skeelers, rollerskates, inlineskates of op rollerblades of- zoals ze vroeger werden genoemd - rolschaatsen. Bijna alles wat schaatsers op ijs doen, doen schaatsers op wieltjes tegenwoordig ook. In de vorige eeuw bestonden ze al, de rollerskates, toen heetten ze roadskates. De beste straatschaatsen waren van Ritter. In Londen was zelfs een speciaalzaak: The Road Skate Company. Ze was gevestigd op 271 Oxford Street. Stevige ijzeren straatschaatsen, bevestigd aan de onderbenen met spalken tot net onder de knie, waardoor de kans op zwikkende enkels tot het minimum beperkt bleef. Met een ruk aan een touwtje werden de wieltjes geblokkeerd. Want wanneer een auto opdoemde, diende wel geremd te worden. Schaatsen op straat schijnt toen een aangenaam tijdverdrijf te zijn geweest.

    • Guus van Holland