De Man excelleert in schaduw topskiers

ASPEN/LAKE LOUISE, 28 NOV. De Oostenrijkse skiers hebben gisteren zowel bij de mannen als bij de vrouwen hun uitstekende vorm gedemonstreerd in wedstrijden voor het circuit om de wereldbeker. Stephan Eberharter zegevierde in de Amerikaanse plaats Aspen in een Super G-wedstrijd voor vier landgenoten. Vrijwel gelijktijdig won Renate Gotschl in de Canadese plaats Lake Louise een wereldbekerwedstrijd op de afdaling.

In de schaduw van de topskiers schreef Harald de Man geschiedenis. De Noord-Hollander slaagde er als eerste Nederlander in op een wedstrijd voor de World Cup bij de eerste dertig te finishen. De Man eindigde op de 26ste plaats en liet daarmee zeven geklasseerde skiers achter zich. Maar liefst 36 deelnemers vielen uit of werden gediskwalificeerd. De Man die met zijn klassering vier wereldbekerpunten verdiende, was met zijn tijd van 2.14,71 bijna drie seconden langzamer dan winnaar Eberharter.

Op de piste met de onheilspellende naam 'Ruthie's Run' raasde Eberharter in 1.11,81 naar beneden. Dat bleek zelfs Herminator Hermann Maier te machtig (1.12,32). Christian Mayer had 1.12,45 nodig. Het was de tweede overwinning dit seizoen voor Eberharter na de reuzenslalom van Park City, waar Maier was gevallen. “Hij is weliswaar een sterke skier maar niemand is perfect', zei Eberharter over zijn landgenoot.

Gotschl had voor de afdaling in Lake Louise een tijd van 1.36,12 nodig. Dat was ruimschoots voldoende om de Italiaanse Isolde Kostner (1.36,43) voor te blijven. Met Alexandra Meissnitzer (1.36,64) stond er nog een Oostenrijkse op het podium. (SID/DPA/AFP)