Damrak jaloers op buitenland

AMSTERDAM, 28 NOV. Zo stil als het de afgelopen week bij de Amsterdamse beursfondsen was zo veelvuldig waren de berichten over fusies en overnames buiten de landsgrenzen waar diverse bedrijven samenklonteren of verwikkeld zijn in een overnamegesprekken.

In de farmaciesector praten het Franse Rhone-Poulenc en het Duitse concern Hoechst met elkaar, Deutsche Bank overweegt het Amerikaanse Bankers Trust over te nemen, en de aluminiumbedrijven Viag uit Duitsland en Allusuise willen fuseren. De meest spectaculaire fusie van deze merger mania kwam uit de oliesector waar het Amerikaanse concern Exxon met Mobil wil versmelten.

Beleggers op het Damrak zullen watertandend kijken naar al dat vuurwerk op de buitenlandse beurzen. Amsterdamse handelaren mopperden gisteren dat er weinig handel op de beurs was. Diverse beheerders van pensioenfondsen en andere grote investeerders sluiten hun boeken dit jaar al op 15 december. De laatste twee weken van het jaar staan in het teken van kerst en de voorbereidingen die getroffen moet worden voor de invoering van de euro op de beurs.

De enige verbintenis met een Nederlands concern is die van KLM en Alitalia. Het aandeel steeg de afgelopen week 12,5 procent in waarde en sloot op 57,90 gulden. De koers van de Italiaanse gesprekspartner steeg in die periode even hard op de beurs van Milaan.

De certificaten van aandelen CSM hebben de afgelopen week een opvallende koersstijging van 12,5 procent doorgemaakt. Behalve een verwachte nettowinststijging van 10 procent en een optieregeling voor het topmanagement liet het gesloten voedingsconcern weten dat de aandeelhouders meer zeggenschap krijgen en dat er meer openheid wordt gegeven over de resultaten van de onderlinge divisies. 'De oester opent zich', luidt de titel van een analistenrapport van de Bank Metzler. De schrijver verwacht dat CSM voor zijn groei vooral afhankelijk is van de prestaties van het bedrijfsonderdeel dat suiker en melkzuur fabriceert.

Volgens de bank beschikt CSM over voldoende middelen om de komende maanden overnames te doen die de winst per aandeel zullen doen stijgen.

Toppers in de lijst van stijgers waren deze week de IT-bedrijven Toolex International en ASM International. Beleggers verwachten dat de microchipmarkt weer zal aantrekken. Toolex steeg 22,5 procent in waarde en sloot op 22 gulden, ASMI klom 21,8 procent naar 10,60 gulden. De koers van Van Melle verloor deze week 10,90 gulden (9,25 procent) op 106 gulden. De snoepfabriek die Mentos, Fruittella en Meller maakt, schrapt 140 arbeidsplaatsen in de fabrieken in Weert en Breda.

Een andere verliezer was Brunel die een winstwaarschuwing afgaf. De detacheerder zal niet 30 procent winst maken maar slechts 15 tot 20 procent. De koers daalde in een week tijd 18,3 procent naar 37,90 gulden.

De uitschieters daargelaten, kwamen de beursfondsen de afgelopen week nauwelijks van hun plaats. De AEX-index eindigde gisteren op 1135,60 punten, 2,3 procent boven het slot van een week eerder.

Tegen de achtergrond van te verwachten lage omzetten speelt wat analisten noemen 'de angstrally'. Die race wordt gevoed door beleggers die in september tijdens de beurscrisis, hun aandelen verkochten maar nog steeds niet zijn ingestapt in de veronderstelling dat de grote terugval nog moet komen. “Met het einde van het jaar inzicht zullen er wel enkele fundmanagers zijn die hun boeken nog moeten oppoetsen', zegt macro-analist K. Zomer van Credit Suisse First Boston. Hij verwacht dat beleggers de komende weken ook zullen instappen om te profiteren van de jaarlijkse januari-rally waarbij de koersen sterk stijgen. “Verzekeraars moeten dan twee miljard gulden aan premies voor lijfrente- en koopsompolissen kwijt op de beurs. Als beleggers de komende weken in deze dunne markt stappen zouden we wel eens een voorbode op de rally kunnen krijgen.'

    • Sjouke Rijper