Chemie in Delfzijl gaat recyclen

DELFZIJL, 28 NOV. De gezamenlijke chemieindustrie in Delfzijl investeert 225 tot 300 miljoen gulden in de bouw van een reclyclingfabriek in de Groningse zeehaven. De installatie, die 50 tot 100 arbeidsplaatsen oplevert, zal de reststoffen en afvalstromen van chemieconcerns als Akzo Nobel, North Refinery en talrijke joint ventures op industrieterrein Oosterhorn opwerken tot de bruikbare producten energie, proceswater en chemische bouwstoffen.

De bestaande installatie van North Refinery, de initiatiefnemer van het project, wordt uitgebouwd tot een fabriek met een verwerkingscapaciteit van 600.000 ton per jaar.

Het enige restproduct is afvalwater dat in een zuiveringsinstallatie kan worden gefilterd en geloosd. Het project, Recycling and Utilities North (RUN) wordt gesteund door Groningen Seaports, de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij en de provincie Groningen. Brussel, het Rijk en de provincie hebben een subsidie van in totaal 800.000 gulden toegezegd(ANP)