Bundeling van rechts in Rusland; Jeltsin vaardigt stafchef af

MOSKOU, 28 NOV. Een groep prominente Russische hervormers heeft een 'rechts blok' gevormd om democratische hervormingen te beschermen tegen een opleving van het communisme.

Veertien liberale leiders, onder wie de oud-premiers Jegor Gajdar en Sergej Kirijenko, hebben hun coalitie gesloten onder invloed van de recente moord op het parlementslid Galina Starovojtova. De moord, een week geleden, en de recente ophef over door zijn partij nooit veroordeelde antisemitische opmerkingen van een communistische afgevaardigde, hebben bijgedragen tot de aaneensluiting van rechts.

Liberale leiders hebben de afgelopen dagen opgeroepen tot een bundeling van rechtse partijen en groepen, om het hoofd te bieden aan de groeiende invloed van de communisten.

Gisteren ondertekende de groep een akkoord voor een coalitie. Naast Gajdar en Kirijenko maken de hervorminsgezinde ex-vice-premiers Boris Nemtsov en Anatoli Tsjoebais deel uit van de groep. Ook het Kremlin is in de nieuwe coalitie vertegenwoordigd, in de persoon van president Jeltsins stafchef Oleg Sysojev. Zijn toetreding suggereert dat Jeltsin zijn instemming betuigt met het initiatief. De groep wordt gecompleteerd door een aantal gouverneurs van Russische regio's.

In het verleden zijn pogingen tot bundeling van de rechtse en hervormingsgezinde krachten in Rusland steeds stukgelopen op onderlinge verdeeldheid en rivaliteit. Het is ook nu onduidelijk of de nieuwe coalitie een lang leven beschoren is. De communistische voorzitter van het parlement, Gennadi Seleznjov, gaf de nieuwe groepering gisteren “niet langer dan een maand'.

De nieuwe coalitie zal stuklopen op de verkiezing van een leider, zo voorspelde Seleznjov. Een van de meest prominente hervormers in Rusland, Grigori Jevlinski, heeft geweigerd tot de nieuwe groepering toe te treden. Javlinski leidt de partij Jabloko de enige hervormingsgezinde partij in het parlement.

Sysojev zei gisteren dat rechts geen keus heeft: “Als er een groot aantal dwergpartijtjes met enorme ambities bestaat zal het nieuwe parlement er niet beter uitzien dan het huidige.' (AFP, Reuters, AP)