Beurs schorst hoekman Coffeng; Wegens vermogenstekort

AMSTERDAM, 28 NOV. Het Amsterdamse beursbestuur heeft in overleg met de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) besloten het hoekmansbedrijf Coffeng & Co te schorsen wegens een vermogenstekort. De schorsing gaat komende maandag in, zo hebben de instanties gisteravond bekendgemaakt.

Coffeng is een relatief klein hoekmansbedrijf (acht medewerkers) dat koersen afgeeft voor ondermeer het fonds Koninklijke Olie. De problemen zijn ontstaan door grote verliezen met de handel in opties.

Het is niet het eerste effectenbedrijf dat in de afgelopen tijd in de problemen is gekomen door de sterk schommelende koersen. Al eerder sneuvelde het optiebedrijf Goed Gedaan Opties wegens financiele problemen.

Coffeng, dat in 1994 na de herstructurering van de beurshandel een van de zes overgebleven hoekmansbedrijven was, kan niet meer voldoen aan de eisen van de beurs. Het bedrijf kreeg een paar keer de kans het vermogen aan te vullen, maar dat lukte niet. De beurs schorste daarop Coffeng.

Opvallend is het feit dat Coffeng niet lukte voldoende geld bij elkaar te krijgen. Begin dit jaar nam Bever Holding, eigenaar van hoekmansbedrijf Van der Wielen (twintig medewerkers) nog een belang van 30 procent in Coffeng.

De aandelen die directeur/grootaandeelhouder O. Ooms verkocht, waren afkomstig van zijn voormalige zakenpartner J.L. Schopman. Schopman heeft in september 1997 om leeftijdsredenen zijn belang van 50 procent in Coffeng aan Ooms overgedaan.

Het was de bedoeling dat Bever ook het resterende belang in Coffeng zou overnemen. Toen dit bedrijf daar geen trek in had wilde Ooms het belang van Bever weer terugkopen maar het bedrijf wilde daaraan niet meewerken.

De grote hoekmansbedrijven azen al lange tijd op Coffeng & Co, omdat daarmee de hoekmansrol voor Koninklijke Olie wordt verworven, het grootste fonds op de Amsterdamse effectenbeurs.

De door het bedrijf beheerde fondsen zijn tijdelijk bij anderen ondergebracht. AOT treedt op als hoekman in Koninklijke Olie, Maxwell Petroleum en drie warrants op Koninklijke Olie.

De overige fondsen van Coffeng zijn toegewezen aan Van der Moolen Effecten.

Ooms, die de pensioensgerechtigde leeftijd nadert, is met zijn lange staat van dienst een van de meest ervaren hoekmannen op de beurs. Hij verrichtte afgelopen zomer nog de openingceremonie van de nieuwe effectenvloer op Beursplein 5.