Besluit lot Pinochet: meer tijd voor Straw

LONDEN, 28 NOV. Een Britse rechtbank heeft minister van Binnenlandse Zaken Jack Straw tot 11 december de tijd gegeven om te beslissen over het lot van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet.

Straw had oorspronkelijk op 2 december uiterlijk moeten beslissen of gevolg wordt gegeven aan een Spaans uitleveringsverzoek. Hij had om een week extra gevraagd, om de talrijke documenten te kunnen bestuderen. Gisteren besloot een Britse rechtbank hem negen dagen meer tijd te geven. Dat betekent dat Pinochet, die in een Londens ziekenhuis wordt vastgehouden, op die dag voor de rechter moet verschijnen. Eerder deze week besloot de hoogste Britse rechtsinstantie dat de aanhouding van Pinochet in Groot-Brittannie niet onrechtmatig is geweest en dat de voormalige Chileense dictator zich niet kan beroepen op onschendbaarheid.

De Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Jose Miguel Insulza heeft gisteren in een gesprek met zijn Britse ambtgenoot Robin Cook geeist dat Pinochet wordt vrijgelaten en dat hem de kans wordt gegeven ongehinderd naar Chili terug te keren. Hij deed dat volgens sommige bronnen in uiterst scherpe bewoordingen.

De Chileense minister kreeg evenwel van Cook te horen dat deze niets kan doen om invloed uit te oefenen op het besluit zijn minister Straw. Cook liet na het een uur durende onderhoud weten dat het gaat om een juridische beslissing van de onafhankelijk optredende minister van Binnenlandse Zaken, en niet om een collectief besluit van de ministerraad.

In Chili heeft de bevelhebber van het leger gisteren gepleit voor een verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Londen als de pogingen van de regering om Pinochet vrij te krijgen, op een mislukking uitlopen. (Reuters, AP)