Wereldnieuws

KLEM - Operazangeres Jessye Norman kan het blad Classic CD Magazine niet voor de rechter slepen wegens laster. Het blad haalde in een overigens lovend portret van de diva in 1994 een anekdote aan over haar omvang. Ze zou klem geraakt zijn in een draaideur op weg naar een concert. Toen iemand haar adviseerde om zijwaarts door de deur te gaan, zou ze geantwoord hebben: `Schat, ik heb geen zijwaarts'

(Honey, I ain't got no sideways). Norman stelt dat ze dit nooit gezegd heeft, dat het een onwaardige en vulgaire opmerking is, een `stereotiepe racistische' uitspraak bedoeld om iemand met een `Afrikaans-Amerikaanse' achtergrond naar beneden te halen. Vandaar dat ze het blad wilde laten vervolgen. Maar rechter Peter Gibson oordeelde dat dat allemaal niet in die anekdote gelezen kon worden. Had Norman die oude grap maar gemaakt, zei hij, dan had ze aangetoond dat ze behalve `opmerkelijke vocale en dramatische talenten, die haar tot een wereldberoemde operazangeres maakten, ook nog gevoel voor humor had'.

KORT HUWELIJK - Na negen dagen getrouwd te zijn geweest met tv-ster Carmen Electra (bekend uit de serie Baywatch) heeft de extravagante Amerikaanse basketbalspeler Dennis Rodman deze week een scheiding aangevraagd. Hij claimt dat hij niet toerekeningsvatbaar was toen hij op 14 november voor het altaar stond. Volgens zijn agent was Rodman stomdronken tijdens de plechtigheid, en had het huwelijk geen rechtsgeldigheid.

SEKSBOM VAN DE EEUW - Marilyn Monroe is door het Amerikaanse mannenblad Playboy uitgeroepen tot de meest sexy vrouwelijke filmster van de 20ste eeuw. Direct daarna op de top honderd volgen Jayne Mansfield, Raquel Welch en Brigitte Bardot. Op de lijst, die in het januarinummer gepubliceerd wordt, staan verder Sophia Loren, Elizabeth Taylor en Pamela Anderson. De pornoster Linda Lovelace (Deep Throat) staat op de 34ste plaats, een plaats voor Madonna.

WANKEL HUWELIJK - Rolling Stoneszanger Mick Jagger (54) heeft volgens Britse kranten als The Sun opnieuw zijn vrouw, fotomodel Jerry Hall (42), verlaten om zich in Frankrijk te voegen bij zijn vriendin, fotomodel Carla Bruni (31). Jagger heeft al zes jaar een relatie met Bruni en herhaaldelijk komt in het nieuws dat het huwelijk van het rockpaar gevaar loopt. Deze keer zou Jagger voorgoed bij Hall zijn weggegaan. Eerder deze maand lekten berichten uit dat Jagger er tegen was dat zijn 14-jarige dochter Elizabeth net als moeder Jerry een loopbaan als fotomodel zou beginnen, ten koste van haar schoolcarriere.

BARDOT REDT HOND - De Schotse hond Woofie die er van verdacht werd een postbode gebeten te hebben, is gered van de doodstraf na een internationale campagne voor gratie, aangevoerd door de Franse filmster en dierenliefhebster Brigitte Bardot.

Een Schots gerechtshof vernietigde deze week het vonnis van de rechtbank in Edinburgh, waarin werd bepaald dat Woofie afgemaakt moest worden. Bardot was naar Edinburgh gereisd, en wil Woofie adopteren, volgens haar een `lieve, fantastische' hond.

ZIEK - De Amerikaanse filmster Michael J. Fox (Back to the Future) heeft bekendgemaakt dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Meestal openbaart de neurologische aandoening, die onder meer trillende ledematen veroorzaakt, zich bij mensen van boven de zestig. Fox (37), die getrouwd is met actrice Tracy Pollan (38) en twee kinderen heeft, blijft doorwerken als acteur.