Vezelbedrijf Akzo Nobel afgesplitst; Acordis in '99 zelfstandig

ROTTERDAM, 27 NOV. Acordis, het nieuwe bedrijf waarin chemieconcern Akzo Nobel zijn vezelactiviteiten heeft ondergebracht, zal vanaf 1 januari volgend jaar gaan opereren alsof het een zelfstandige onderneming is.

Dat heeft Akzo Nobel vandaag bekendgemaakt. Het Zweeds-Nederlandse chemieconcern blijft vooralsnog eigenaar van het vezelbedrijf. Medio 1999 wil Akzo Acordis definitief verzelfstandigen.

Akzo Nobel kondigde dit najaar, direct na de definitieve voltooiing van de overname van het Britse Courtaulds, aan de vezeldivisies van Courtaulds en Akzo te bundelen. Nu is een onderneming ontstaan, met zo'n zes miljard gulden omzet en ongeveer 19.000 werknemers. De verven- en lakkendivisie van Courtaulds, de tak waar het Akzo Nobel bij de overname vooral om begonnen was, wordt geintegreerd in de Akzo-bedrijven.

“Acordis zal in alle opzichten en met eigen middelen zelfstandig kunnen opereren', aldus Akzo-voorzitter Van Lede. “Wij zijn van plan om Acordis in de tweede helft van 1999 over te dragen aan de aandeelhouders van Akzo Nobel, die dan rechtstreeks zullen deelnemen in het kapitaal van de afgescheiden onderneming', zo lichtte hij toe. De ontvlechting van diensten die nu nog centraal zijn, zoals de afdeling vezelonderzoek en -technologie, is in een vergevorderd stadium.

De juridische vestigingsplaats van Acordis zal in Nederland zijn, maar operationeel komt Acordis' hoofdkantoor in het Engelse Spondon (Derby). De nieuw te vormen vennootschap krijgt een eigen raad van bestuur en een eigen raad van commissarissen, waarvan de 52-jarige Gordon Campbell voorzitter wordt. Campbell is de voormalige topman van Courtaulds.

De huidige plaatsvervangend bestuursvoorzitter en hoogste financiele man van Akzo Nobel, Fritz Frohlich (56), krijgt ook een commissariaat bij Courtaulds, evenals zijn voorganger bij Akzo, Jean den Hoed (61).

De huidige eerstverantwoordelijke van de vezeldivisie bij Akzo, Folkert Blaisse (53) wordt voorzitter van Acordis.

Hij trekt zich per 1 januari terug uit het bestuur van Akzo Nobel.

Akzo heeft vanochtend ook bekend gemaakt de Courtaulds-onderdelen Plastic Packaging en Laminate and Aluminium Tubes (verpakkingen) voor 259 miljoen gulden te hebben verkocht aan Schroder Ventures.

Voor de overname door Akzo had het Britse bedrijf al besloten deze onderdelen af te stoten. Akzo heeft dat besluit overgenomen.