Sint in cyberspace

Zoek je hulp bij het kiezen van rijmwoorden en cadeaus? Op Internet kun je rijmmachines vinden, cadeaus zoeken maar ook zelf cadeaus maken met foto's en kleurplaten. Je kunt ook een email schrijven aan Sinterklaas of meedoen aan een quiz over Sint.

Er zijn op Internet veel melige verhaaltjes en andere zogenaamd grappige dingen over Sinterklaas te vinden. Maar er zijn ook leerzame pagina's over het Sinterklaasfeest, bijvoorbeeld over de geschiedenis van Sint Nicolaas. Een pienter computerbedrijf uit Schagen heeft samen met Cyberpiet mooie webpagina's voor Sinterklaas gemaakt (www.martinic.nl/sinterklaas). Daar staat een interessante verzameling links waarmee je onder andere een kijkje kunt nemen in de slaapkamer van Sint. De email die je aan Sint schrijft zal hij gebruiken voor zijn grote boek. Op dezelfde pagina's staat een rijmmachine die je helpt met het maken van gedichten. De suggesties van de machine zijn niet erg origineel. Het mooiste gedicht bedenk je altijd zelf. Tot slot geeft Cyberpiet een paar goede recepten voor pepernoten (90 stuks), gevulde speculaas en speculaasbrokken.

Een andere manier om in Sinterklaasstemming te komen, is een bezoekje aan de site van Radio Wereldomroep (www.rnw.nl/sinterklaas/sint-links.html). Daar kun je een mooi Sinterklaasverhaal lezen. Het begint een beetje kinderachtig maar het wordt steeds beter. Het verhaal vertelt zichzelf. Er staat maar een link op een pagina dus je klikt gewoon door. Het verhaal is een echt geschiedenisverhaal. Wist je bijvoorbeeld dat Zwarte Piet volgens sommigen al voor de christelijke jaartelling bestond? De figuur Zwarte Piet is waarschijnlijk een overblijfsel van het sjamanistische geloof.

De Internetpagina's van de Wereldomroep bevatten typerende Sinterklaasfoto's van de stoomboot en de intocht. Zo kunnen Nederlandse kinderen in het buitenland ook zien hoe Sinterklaas en zijn pieten eruit zien. De site van de Wereldomroep bevat ook een lijstje met allerlei verwijzingen naar Sint: van de Sinterklaasclub tot de Sintersite.

Een Amsterdams multimediabedrijf verzorgt dit jaar voor de vierde keer een speciale Sinterklaas-site, genaamd Sinternet (www.cameo.nl/sint). Je kunt door een spannend verhaal over Sinterklaas surfen en zelf een einde schrijven. Je kan Sinterklaas een brief of verlanglijstje sturen.

    • Monique Doppert