PvdA stapt uit college Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN, 27 NOV. De PvdA is gisteravond uit het college van burgemeester en wethouders in Alphen aan den Rijn gestapt. De partij vindt dat zij door tegenwerking van de coalitiegenoten VVD, CDA en D66 haar beloftes uit de verkiezingscampagne niet kan nakomen en door de andere partijen in een keurslijf wordt gedwongen.

De PvdA-wethouders besloten tot aftreden nadat de overige coalitiepartijen een schriftelijke verklaring van loyaliteit van de sociaal-democraten zouden hebben geeist.

Volgens de afgetreden wethouder J. Korver (werkgelegenheid, welzijn, sociaal-culturele zaken en vernieuwing) kostte het steeds meer tijd en moeite om plannen uit te voeren. “In de vorige raadsperiode had je met twintig procent werken tachtig procent resultaat. Nu met tachtig procent werken twintig procent resultaat.'

Hij zegt dat beslissingen voortdurend werden aangevochten en afspraken uit het beleidsprogramma niet door de andere coalitiepartijen werden nagekomen. “In Alphen aan den Rijn wordt meer op persoonlijke ambitie beleid gevoerd dan op inhoud', aldus Korver. De wethouder noemt het vertrek van de PvdA uit het college van B en W “een ramp voor Alphen.'

De overige Alphense coalitiepartijen hebben met verbazing gereageerd op het vertrek van de PvdA. Volgens VVD-fractievoorzitter D. van der Schilden, die gisteravond ook namens het CDA en D66 sprak, hebben de partijen slechts om een stappenplan gevraagd zodat wethouder Korver kon uitleggen waar hij mee bezig was. “Te veel zaken blijven nu liggen zonder enige planning wanneer ze wel worden aangepakt', aldus Van der Schilden. Hij zegt dat er binnen het college en de gemeenteraad een “groeiende irritatie' bestond over de manier waarop Korver als wethouder opereerde.

Daarnaast meent de VVD-fractievoorzitter dat de andere coalitiepartijen de socialisten hebben gevraagd om meer overleg. “De PvdA begon de gewoonte te ontwikkelen eerst naar de pers te gaan alvorens iets in de coalitie of zelfs een commissie te bespreken.' Van der Schilden zegt dat het niet de bedoeling is geweest de socialisten uit het college te gooien.

De PvdA zal nu samen met GroenLinks, SP, RPF/GPV, de Alphense Stadspartij en de plaatselijke Lijst Vrij in de Alphense oppositie gaan.