`Pinochet lijdt na vonnis aan depressie'; Zakenwereld wil vrijlating

LONDEN, 27 NOV. De verdediging van de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet wil dat de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw hem op humanitaire gronden laat gaan, omdat hij geestelijk niet in staat zou zijn een proces te ondergaan.

De advocaten laten daartoe een psychiatrisch rapport over hem voorbereiden. Volgens The Times van vanochtend wordt de 83-jarige ex-generaal in het Londense prive-ziekenhuis waar hij verblijft onderzocht op “stressklachten'. Het vonnis van de Law Lords zou bij Pinochet een “zware depressie' hebben veroorzaakt. “Oude mensen reageren vaak slecht op stress', aldus een `hoge medische bron' in de Times. Vorige week verklaarde een Britse rechter hem fysiek in staat om zich voor de rechter te verdedigen.

Straw staat onder toenemende druk om snel het wettelijk vereiste besluit te nemen of de uitleveringsprocedure kan doorgaan of niet, nadat de rechtskamer van het Hogerhuis hem niet onschendbaar heeft verklaard. Britse zakenlieden dringen ook aan op Pinochets vrijlating. Zij zouden nu al schade lijden. Volgens de voorzitter van de officiele commissie voor handelsbetrekkingen met Latijns Amerika, Alexander Kennedy, “gaat al het harde werk van de regering in de regio verloren als de uitlevering doorgaat.'

De Chileense minister van Buitenlandse Zaken, Insulza, spreekt vandaag met zijn Britse collega Cook. De Chilenen vinden dat Cook dubbelspel heeft gespeeld, omdat zijn ministerie Pinochet bij aankomst officieel heeft verwelkomd en omdat hij betrokken was bij een militaire handelsmissie in het Verenigd Koninkrijk.

De organisatie voor de rechten van de mens Amnesty International heeft daarentegen gedreigd Straw te vervolgen als hij besluit Pinochet te laten gaan. In dat geval haalt hij zich ook de woede op de hals van de linkerflank van zijn partij. Anne Clwyd Labour-parlementarier en voorzitter van de commissie voor de rechten van de mens in het parlement, zei er “vast' van overtuigd te zijn dat “Straw de goede beslissing zal nemen'.

De Conservatieve oppositie heeft Pinochets eventuele uitlevering opnieuw afgewezen. Michael Portillo bewaker van het erfgoed van ex-premier Thatcher, noemde Pinochets uitlevering “onverdedigbaar'. Hij vergeleek de “broze vrede' in Chili met de “regeling die wij met [Sinn Fein-president] Gerry Adams hebben getroffen.' Thatcher heeft eerder gezegd dat Pinochet alleen al niet moet worden uitgeleverd omdat hij “oud, zwak en ziek' is.

    • Hans Steketee